Danska vlada objavila je svoju namjeru da zabrani spaljivanje kopije Kur'ana, nakon protesta u muslimanskom svijetu protiv skrnavljenja svete knjige islama na danskom tlu. Zakon će "zabraniti neprimjereno postupanje s predmetima od važnog vjerskog značaja za vjersku zajednicu", rekao je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard, koji se priprema za reformu krivičnog zakona.

Propisima će se zabraniti paljenje ili gaženje takvih predmeta na javnim mjestima, pa tako i na privatnim mjestima ako se dokaže namjera da se skrnavljenje proširi na širu javnost, te će se za to krivično djelo izreći zatvorska kazna do dvije godine.

Hummelgaard je izjavio da spaljivanje Musafa predstavlja "uglavnom prezirni i neosjećajni čin" koji šteti "Danskoj i danskim interesima".

"Ne možemo sjediti prekriženih ruku dok neki pojedinci čine sve što mogu kako bi izazvali nasilne reakcije", rekao je također, vezano uz val protesta i terorističkih prijetnji pokrenutih nakon posljednjih skrnavljenja. Bacanje svete knjige u kantu za smeće ne bi smjelo biti neprimjeren čin, navodi se u Nacrtu, osim ako je način na koji se njome raspolaže "pežorativan ili podrugljiv". A kada su novinari pitali socijaldemokratskog ministra pravosuđa hoće li se umotavanje Musafa u zastavu duginih boja, u znak protesta protiv odnosa muslimanskih vlada prema homoseksualcima, također smatrati nedoličnim postupanjem, Hummelgaard je jednostavno odgovorio da za sada ne može dati dugačak popis onoga šta je prikladno, a šta nije.

Reforma će također zaštititi Bibliju, raspelo ili Toru, kao bilo koji drugi simbol ili vjerski objekt, ali ne i "verbalni ili pisani izraz" geste prezira, kao što je karikatura, razgraničenje s kojim vlada nastavlja svoju predanost slobodi izražavanja. Ali za opoziciju to nije dovoljno. "Sada srednjevjekovne i neslobodne sile s Bliskog istoka mogu diktirati kako trebamo živjeti ovdje kod kuće", osudila je bivša ministrica integracije i sadašnja čelnica desničarskih danskih demokratskih populista, Inger Støjberg.

Tokom krize u vezi sa karikaturama Poslanika a.s. tadašnja danska vlada je ostala pri svom i suprotstavila se pokušajima ograničenja slobode štampe. "Da je vlada imala hrabrosti, sada bi učinila isto", rekla je Støjberg. "Čestitam, Al Qaida i društvo. Danska vlada čula je vaše prijetnje", ironizirala je stranka Liberalni savez na društvenim mrežama.

Prije šest godina, usred krize sa karikaturama, Danska je ukinula krivično djelo bogohuljenja, 334 godine staru odredbu koja je kažnjavala one koji javno vrijeđaju vjere. Alianza Liberal smatra da ova reforma kaznenog zakona predstavlja "ponovno uvođenje klauzule o bogohuljenju", što vlada sa svoje strane negira. Činjenica je da razni pravnici s kojima se konzultirao list 'Politiken', međutim, brane da predloženi zakon zapravo predstavlja ponovno uvođenje barem nekoliko dijelova paragrafa o bogohuljenju koji je ukinut.

Sloboda izražavanja je "apsolutna temeljna vrijednost, ali u demokratijama nema slobode bez odgovornosti", kazao je zamjenik premijera i ministar ekonomije, Jakob Ellemann-Jensen.

Prijedlog zakona bit će predstavljen parlamentu za nekoliko sedmica. Koalicija koju čine socijaldemokrati, liberalno-konzervativna stranka Venstre i liberalni umjerenjaci ne ovisi o opozicionim glasovima za reforme. Podršku su iskazali i zastupnici stranke Die Alternative, pa je prijedlog zakona zagarantiran.

Nije tako u Švedskoj, gdje je vlada također najavila reformu zabrane spaljivanja Musafa, ali nema potrebnu većinu u stockholmskom parlamentu. Švedska vlada ispituje može li, putem izmjene zakona, spaljivanje Musafa postati kriterij za odobravanje javnih okupljanja ili demonstracija.