Policija u Doboju kaznila je jučer vozača S. M. iz tog grada jer je na automobilu istaknuo zastavu Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima. Nešto ranije u Prijedoru je iz istog razloga kažnjen vozač S. D. iz Bosanskog Novog.

Novinska agencija Srna prenosi da je automobil sa istaknutom zastavom sa ljiljanima bio parkiran u centru Doboja, na raskrsnici ulica Svetog Save i Kneza Lazara.

Ranije je prijedorska policija uručila prekršajni nalog osobi čiji su inicijali S.D. iz Novog Grada, postupajući po prijavi da se na magistralnom putu Sanski Most-Prijedor u mjestu Koprivna kreće kolona vozila i da je na jednom od njih istaknuta zastava sa ljiljanima.

˝Iz Policijske uprave Prijedor navode da su prijavu dobili jutros oko 6.30 časova i da je ovo lice sankcionisano zbog počinjenog prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Iz prijedorske uprave pozivaju sve građane da se uzdrže od nepotrebnih provokacija i da svojim ponašanjem ne doprinose izazivanju unemirenosti građana˝, piše Srna.

Ovakvi slučajevi kažnjavanja vozača ili osoba koje su nosile ili su se fotografirale sa ovom zastavom u bh. entitetu Rs zabilježen je i prethodnih godina.

Podsjećanja radi, 22. maja 1992. Republika Bosna i Hercegovina primljena je u UN pod zastavom sa ljiljanima.