Njemačka policija izvela je racije velikih razmjera u nekoliko regija protiv muslimanskih udruženja povezanih s iranskim režimom, saopštile su vlasti u četvrtak, prenosi Anadolu.

Racije su izvršene u okviru istrage o aktivnostima Islamskog centra u Hamburgu (IZH) i još pet grupa koje su navodno vršile aktivnosti protiv ustavnog poretka u Njemačkoj, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Kako bi se dodatno razjasnila ova sumnja i osigurali dokazi, od 6 sati ujutro po nalogu nadležnih upravnih sudova pretresena su ukupno 54 imanja u sedam saveznih država”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sigurnosni organi istražuju i navode da IZH podržava aktivnosti libanskog Hezbolaha, saopštilo je ministarstvo, dodajući da je grupa klasifikovana kao teroristička organizacija i da su njene aktivnosti zabranjene u Njemačkoj.

Ministarstvo je navelo da su aktivnosti IZH bile usmjerene na širenje revolucionarne ideologije iranskog režima i kazalo da je grupa imala veliki uticaj, ili potpunu kontrolu, na nekoliko udruženja i džamija širom zemlje.

Racije su izvršene u Hamburgu, Donjoj Saksoniji, Hesenu, Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Berlinu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.