Društvo | 25.12.2023.

Nedjeljni ritual

Pogledajte zadivljujuće fotografije pijačnog života

Zanimljive detalje pijačnog života zadivljujućim fotografijama ovjekovječio je fotoreporter “Stava” Velija Hasanbegović. Njegove fotografije pogledajte u galeriji.

R.I.

Nedjelja je mnogima rezervisana za, slobodno se može reći, ritual “shoppinga” na sarajevskoj Autopijaci na Stupu. To se nipošto ne odnosi samo na stanovnike Sarajeva, tu dolaze ljudi sa svih strana.

Zanimljive detalje pijačnog života zadivljujućim fotografijama ovjekovječio je fotoreporter “Stava” Velija Hasanbegović. Njegove fotografije pogledajte u galeriji.

Autopijaca je, paraoksalno zvuči, poznata po svemu osim po automobilima. Njih je tu najmanje. Ali zato ima sve ostalo, od posuđa, preko telefona, donjeg veša, udžbenika i literature, pa sve do majica koje koštaju svega nekoliko maraka. Ima tu svega, što se kaže, "od igle do lokomotive". Polovni daljinski upravljači i mobiteli, fen za kosu i grijalice, video igrice i literatura, posuđe, džezve za kafu, pa čak i usisivači našli su se na improviziranim prodajnim mjestima koji se već tradicionalno svake nedjelje "instaliraju" na ovoj lokaciji.

Ukoliko posjetitelji ogladne od shoppinga, tu je i gastronomska ponuda, koja se uglavnom sastoji od ćevapa i ostalih roštiljskih specijaliteta, ali i velikog i primamljivog izbora suhomesnatih proizvoda, što je psoebno atraktivno u zimskim danima.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Rat pet puta smrtonosniji od Gaze za koji nikoga nije briga

Radwan, elitna jedinica Hezbollaha koju Izrael ne može neutralizirati

Srednjovjekovni bosanski stećak nije ni hrvatski, ni srpski, ni crnogorski spomenik

NEPOKORENI GRAD: Prije 32 godine počeo opći napad na Goražde