Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Bihaću prisustvovao završnim radovima na putu Kamenica-Vrkašić, jednom od 15 projekata koji je sufinansirala Vlada FBiH u Unsko-sanskom kantonu.

Inače, Vlada FBiH je u prošloj godini iz budžeta FBiH osigurala i dodijelila 200 miliona KM pomoći kantonima za provođenje strukturalnih reformi i prevazilaženje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije COVID-19, kao i infrastrukturnih projekata.

Također, svim gradovima i općinama dodijeljeno je 10 miliona KM pomoći budžetima, te je za 80 gradova i općina izdvojeno po 125 hiljada KM i 20 miliona KM za realizaciju projekata.

Ministar Dedić izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog projekta koji je jedan od 123 projekta izgradnje ili sufinansiranja putne infrastrukture, vodosnadbijevanja, kanalizacione mreže, školskih i sportskih objekata, mostova i drugih projekata u jedinicama lokalne samouprave koje je Vlada FBiH podržala.

- Ove godine u budžetu FBiH planirali smo 200 miliona KM pomoći budžetima kantona i 36 miliona KM gradovima i općinama. Očekujemo da će lokalne i kantonalne vlasti dio ovih sredstava usmjeriti u veća izdvajanja za poljoprivredu i proizvodnju hrane. Nalazimo se u izbornoj godini i pritisak je uvijek na izvršnu i zakonodavnu vlast da realiziraju projekte lokalne infrastrukture. Vjerujem da svi razumijemo situaciju u kojoj se nalazimo zbog rata u Ukrajini, poskupljenja energenata, povećanja cijena i troškova proizvodnje hrane, poremećaja u lancima snabdjevanja i da ćemo u tom pravcu donijeti odluke za veću podršku poljoprivredi i proizvodnji hrane kako bi svi skupa imali veću prehrambenu sigurnost bez obzira na ovu i potencijalne buduće krize - kazao je ministar Dedić.

Ovaj putni pravac je izuzetno značajan za građane koji žive na ovom području, ali i kao alternativni pravac magistralnom putu M5 za prelazak preko rijeke Une mostom u naselju Kralje i dalje prema gradu.

Finansiran je sredstvima Vlade FBiH i Grada Bihaća u ukupnoj vrijednosti od 380 hiljada KM.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je također s gradskim vijećnicima prisustvovao završetku radova, istakao je dobru saradnju i podršku koju pruža Vlada FBiH, te dodao da je Bihać dobio bolju putnu infrastrukturu kako za njegove građane tako i za putnike koji budu alternativno koristili ovaj put, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.