Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je, nakon sastanka s kazahstanskim kolegom Kassym-Jomartom Tokayevim u Astani, poručio kako će Turkiye nastaviti podržavati stabilnost, mir, suverenitet i teritorijalni integritet bratskog Kazahstana.

Erdogan najavio dodatno jačanje trgovinskih, odbrambenih i energetskih veza Turkiye i Kazahstana i povećanje bilateralne trgovinske razmjene na 10 milijardi dolara.

"Nastavićemo da podržavamo stabilnost, mir, suverenitet i teritorijalni integritet bratskog Kazahstana", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kazahstanskim kolegom Tokayevom.

Erdogan i Tokayev su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, a prisustvovali su i sastanku delegacija dvije zemlje. Oni su također kopredsjedavali četvrtim sastankom Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou, čiji cilj je jačanje političkih, ekonomskih, kulturnih i odbrambenih veza.

Erdogan je naglasio da Turkiye i Kazahstan imaju odlične odnose i da ih treba dodatno unapređivati.

Tokom boravka u Astani, Erdogan će učestvovati i na samitu Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).

Dvodnevni samit će se baviti političkim, ekonomskim, humanitarnim i ekološkim pitanjima, kao i novim izazovima i prijetnjama. Portparol kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova Aibek Smadiyarov rekao je da će samitu prisustvovati 11 šefova država, uključujući Turkiye, Rusiju, Azerbejdžan i Palestinu.

Osnovan 1992. godine, CICA je multinacionalni forum fokusiran na Aziju sa 27 država članica i više od deset drugih zemalja i međuvladinih organizacija sa statusom posmatrača.

Na marginama samita će se održati i brojni bilateralni razgovori, uključujući i najavljeni susret predsjednika Turkiye Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.