Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima danas je počelo obilježavanje 30. godišnjice od formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, na mezare prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta ARBiH Alije Izetbegovića, armijskog generala Rasima Delića, te Centralnom spomen-obilježju na Šehidskom mezarju Kovači cvijeće su danas položili premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević, te predstavnici boračkih saveza i udruženja.

Kako se podsjeća u saopćenju za javnost, Drugi korpus ARBiH tokom rata branio je najveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini, a činjenica da su, od ukupno devet heroja obrambeno-oslobodilačkog rata, njih trojica bili pripadnici Drugog korpusa, dovoljno govori o karakteru i intenzitetu ratnih dejstava na ovom području.

- Pažnja koju svi mi danas usmjeravamo prema obilježavanju tog izuzetno važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imali priliku izučavati noviju historiju, niti se informirati o tim činjenicama. Stoga smo upravo, i u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola, uvrstili izučavanje te tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz, ne tako davne historije, čije refleksije imamo priliku i danas osjećati - kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Tu priliku iskoristio je da istakne potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

Počast je, na Kovačima danas, odao i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević.

- Tuzlanski kanton konstantno posebnu pažnju posvećuje boračkoj populaciji. Kantonalna vlada i Ministarstvo za boračka pitanja svih ovih godina vodi brigu, kako o realizaciji osnovnih boračkih prava, tako i dopunskih prava naših branitelja. Zapošljavanje, samozapošljavanje, liječenje, stipendiranje djece, stambeno zbrinjavanje i drugo, su pokazatelji naše brige za naše borce i njihove porodice. Spram potreba koje ima ta populacija, trudimo se da usklađujemo i nivo izdvajanja sredstava iz Kantonalnog budžeta, jer ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući upravo pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine - rekao je ovom prilikom ministar Zoran Blagojević, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.