Prošlo je više godina kako je iz Kaznenog zavoda Vught, najstrožije čuvane državne ustanove tog tipa u Holandiji, nakon odležane dugogodišnje zatvorske kazne, na slobodu izašao bosanskohercegovački državljanin T. D. Zidovi holandskog “Alcatraza”, u kojem su pritvoreni najokorjeliji prestupnici zakona, zapamtili su mnoge ubice, ali malo je u istražiteljskoj praksi zabilježeno takve perfekcije u ubistvu kao rukom ovog Sarajlije u ljeto 2003. godine u gradu Tiel, tvrdili su ugledni mediji i novinari koji prate i istražuju zločine u ovoj zemlji. A sve je u početku ličilo na samoubistvo ucviljenog homoseksualnog partnera Paula Smitha, poznatijeg kao Paul Harland, uglednog pisca SF romana.

Na poziv T. D. uvečer 16. juna 2003. godine policija je u Harlandovoj kući zatekla tijelo bez znakova života. Okrenut na stomak, Paul je imao plastičnu kesu prebačenu preko glave, čvrsto podvezanu ispod vrata. Obdukcija će pokazati da je želudac bio pun tableta za spavanje. Pored kreveta zatečeno je i oproštajno pismo. Sve redom fakti koji, naprvu, nedvosmisleno upućuju na djelo suicida ovog poznatog pisca i intelektualca. Istraga, ali i mediji prvih su dana izvještavali o vrlo zanimljivoj i intrigantnoj činjenici iz Harlandovog profesionalnog života. Scena samoubistva izgledala je identična samoubistvu glavnog lika posljednjeg romana ovog svjetski poznatog fantaziste. Čovjek najduže jednu minutu može izdržati bez kisika pod svezanom vrećicom, a prevelika doza tableta za spavanje bila bi dovoljna da ga odvede do gušenja, odnosno do samoubistva. S takvim pretpostavkama policija je završila uviđaj. Privođenja osumnjičenih za eventualni akt ubistva nije bilo.

LJUBAV PREKO INTERNETA

Četrdesettrogodišnji holandski pisac i T. D., tada 35-godišnjak, upoznali su se preko internet-sajta za upoznavanje homoseksualaca u ljeto 1999. godine. Nakon godinu dana prepiske, Paul dolazi u Sarajevo, a već 2001. odlučuju stati i pred matičara. Naime, te je godine Holandija, prva od EU zemalja, uvela homoseksualne brakove u zakonsku legislativu pa je i ta činjenica išla naruku Holanđaninu i Bosancu. Formalnosti su brzo završene, pa već 2002. godine Sarajlija dobija i boravišnu dozvolu u zemlji tulipana i dolazi živjeti u prostranu Paulovu kuću u Tielu. Par je potpisao predbračni ugovor u kojem su precizno navedene stavke o dužnostima i obavezama obje strane. Po njima, između ostaloga, Bosanac je bio onaj ko je dominirao u vezi kao “majstor”, a potčinjeni (Paul) morao je bespogovorno čak i jesti ono sto mu T. D. servira. Sarajlija će to iskoristiti kada je skovao pakleni plan o ubistvu.

No do prve krize u relaciji, otkrila je opsežna istraga tek kasnije, doći će brzo i holandski pisac zatražio je razvod. Razlog, Paulovo razočarenje u navike i narav njegovog partnera iz Bosne i Hercegovine nakon što su odlučili živjeti zajedno. Odluku o razvodu pojačalo je Paulovo saznanje da je T. D. HIV pozitivan.

Tragičan kraj višestruko nagrađivanog pisca SF romana izazvao je punu pažnju holandskih medija i javnosti. Kako je tako uspješan četrdesettrogodišnjak, četiri puta nagrađen nagradom “King Kong Award”, najvećim državnim priznanjem za pisce SF romana, koji u medicinskoj kartoteci kućnog doktora nikad nije imao psihičkih problema koji bi mogli voditi kao suicidu, mogao dići ruku na sebe, pitali su se mediji i javnost.

Kremacija i Harlandov sprovod protekli su u prisustvu ožalošćenog Sarajlije bez ikakvih naznaka da bi on mogao biti upleten u, ispostavit će se, teško krivično djelo.

Prve sumnje policiji da ne može biti riječ o suicidu, već o ubistvu, uputili su, nakon nekoliko mjeseci, dva Paulova prijatelja iz mladosti.

IZDAO GA LOŠ ENGLESKI

Policija ponovo pokreće istragu, a prvi upadljiv znak, koji je dovodio u sumnju cijelu prvobitnu priču, bio je loš engleski u oproštajnom pismu: Sarajlija, tako, na engleskom piše: I didn't believed this guy…, gramatički (simple past tense) je ispravno – I didn't believe, uz sijaset drugih upadljivih grešaka nikako svojstvenih znalcu engleskog jezika kakav je bio Harland. Prijatelji i poznanici svjedočili su da je Harland pisao knjige na engleskom i govorio ga tako dobro da su stranci mislili da je Englez.

“Nemoguće je takve gramatičke greške napraviti u oproštajnom pismu”, govorili su istražnim organima njegovi prijatelji. Također, policiji je bila sumnjiva i činjenica da je Paul nagovijestio raskid braka, što je kazao jednom prijatelju sedmicu prije ubistva.

“Uskoro ću napokon biti slobodan muškarac”, napisao je Harland jednom drugu iz mladosti u e-mail poruci. Policija je posumnjala da bi takav čin mogao poništiti boravišnu dozvolu Sarajlije, ali i ugroziti nasljedstvo od 115.000 eura koje bi pripalo Bosancu. Dovoljno razloga da se ne isključi ubistvo kao motiv.

Nakon pet mjeseci od Harlandove sahrane Tužilaštvo Holandije (OM) ponovo otvara proces zbog osnovane sumnje u ubistvo i hapsi Sarajliju u decembru iste godine. Nakon dugog procesa, Tužilaštvo je zatražilo 14 godina zatvora ubici, ali se T. D. žalio i u novom maratonskom procesu, pred Višim sudom u Arnhemu, potvrđeni su navodi Tužilaštva te je Sarajlija 30. oktobra 2007. godine osuđen na dvanaest godina zatvora.

Tužilaštvo je, koristeći obiman broj materijalnih činjenica, uspjelo dokazati da je bosanskohercegovački državljanin ubio holandskog popularnog pisca s osam tableta za spavanje ubačenih u njegovo jelo kobne večeri. Paul je bio oduševljen bosanskom kuhinjom, a njegov partner vješt za kuhinjskim stolom tako da ni tragične noći ništa nije posumnjao. Kao glavni motiv utvrđeni su bojazan od prekida veze i gubitka boravišne dozvole u Holandiji.

Nakon večere veliki broj tableta za spavanje omamile su Harlanda, a T. D. je samo završio posao s plastičnom kesom i oproštajnim pismom na noćnom ormariću. Istu noć je otišao u pab u Arnhemu u kojem se okupljaju homoseksualci kako bi imao alibi.

U presudi je zločin ocijenjen kao “jako rafinirano, hladnokrvno planirano ubistvo i skoro perfektno isplanirana likvidacija”. Od e-mail korespondencije izvjesnog Engleza Davea s Paulom, za kojeg se ispostavilo da ne postoji, već da je to samo nalog na yahoo.com koji je otvorio T. D., a koji je trebao poslužiti kao motiv za navodno Harlandovo samoubistvo, do pripreme ubistva u junsku noć 2003. godine, Sarajlija je isplanirao svaki detalj. No, ipak nedovoljno za iskusne istražitelje Tužilaštva Holandije.

Sarajliju je odao loš engleski u “oproštajnom pismu”, e-mail korespondencija i IP adresa nepostojećeg “Engleza Davea”, poslana nekoliko puta neoprezno s kompjutera na radnom mjestu T. D., te snažni dokazi da Harland nije bio suicidalan. Jako zamršen slučaj koji su pravosudni organi ipak uspješno raspetljali.

Holandski mediji, a i struka, na čelu s Peterom R. de Vriesom, najboljim istraživačkim novinarom misterioznih ubistava i kriminogenog podzemlja u Holandiji, ubistvo Paula Harlanda nazvali su skoro perfektnim primjerom teškog krivičnog djela koje će ući u udžbenike.

Nakon odsluženja zatvorske kazne, T. D. se vratio u Sarajevo.