Možda biste trebali razmisliti o sljedećem emotikonu, sličici s palcem gore koji pošaljete kada vam se nešto dopada, jer bi se to moglo protumačiti kao digitalni potpis. Farmer u Saskatchewan-u u Kanadi kažnjen je velikom novčanom kaznom zbog korištenja emotikona nakon što mu je poslat ugovor SMS-om.

Chris Achter je tvrdio da je to predstavljalo potvrdu prijema ugovora, ali je sudija presudio da to predstavlja ugovorni sporazum. Sada mora da plati 61.610 dolara zbog neispunjenja ugovora.

Slučaj je završio na sudu nakon što Achter nije isporučio 86 tona lana koji je kupac žitarica Kent Mickleborough želio kupiti 2021. godine, zbog čega je oštećeni Mickleborough pokrenuo postupak.

Mickleborough je rekao da je razgovarao sa Achterom telefonom o potencijalnoj kupovini, rekavši da želi kupiti žito u novembru te godine. Zatim je farmeru poslao SMS nacrt ugovora, napisavši ˝molimo potvrdite ugovor o lanu˝.

Achter je odgovorio emotikonom ˝palac gore˝, ali nije isporučio lan do navedenog datuma.

Mickleborough je rekao da je imao dugogodišnji poslovni odnos s Achterom i da je farmer ranije pristajao na ugovore putem tekstualne poruke, što ga je navelo da vjeruje da su emotikoni zaključili dogovor.

Ali, prema njegovoj izjavi pod zakletvom, Achter je rekao da je emotikon s palcem gore ˝jednostavno potvrdio da sam primio ugovor o lanu. To nije bila potvrda da sam se složio sa uslovima˝.

U značajnoj presudi objavljenoj u junu ove godine, sudija Timothy Keene stao je na stranu oštećenog Mickleborougha.

Oslonio se na definiciju emotikona sa Dictionary.com, koja kaže da se ˝koristi za izražavanje pristanka, odobravanja ili ohrabrenja u digitalnoj komunikaciji˝.

˝Nisam siguran koliko je to mjerodavno, ali izgleda da je u skladu s mojim razumijevanjem iz moje svakodnevne upotrebe u svijetu tehnologije˝, napisao je sudija Keene.

Dodao je da, iako je potpis ˝klasični prikaz˝ potvrđivanja nečijeg identiteta, to ne sprječava pojedinca da koristi moderne metode poput emotikona, za potvrdu ugovora te da se emotikon može koristiti kao digitalni potpis.

˝Ovaj sud spremno priznaje da je emotikon sličica podignutog palca netradicionalno sredstvo za 'potpisivanje' dokumenta. Ali, ipak, pod ovim okolnostima, ovo je bio valjan način da se prenesu dvije svrhe 'potpisa', da se identifikuje potpisnik, što se radi pomoću broja mobilnog telefona gospodina Achtera i da se prenese prihvatanje ugovora˝, obrazložio je sudija i zaključio:˝Slažem se da je ovaj slučaj nov (barem u Saskatchewanu), ali ipak ovaj sud ne može niti bi trebao pokušati zaustaviti val tehnologije i uobičajene upotrebe˝.