Gradski vijećnik Adi Škaljić, kadar Naše stranke, predložio je da nedavno preminuli književnici Dževad Karahasan i Marko Vešović dobiju biste u Sarajevu, i to u parku koji se nalazi preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je obrazložio, Grad Sarajevo trebao bi vječno čuvati uspomenu na njih, a jedan od načina da se to i učini jeste postavljanje bisti s njihovim likom. Naprvu, rekli bismo odlična inicijativa jer zaista i treba čuvati sjećanje na ova dva značajna pisca. Međutim, već na drugu zaudara na jeftini populizam.

Dan kasnije još jedna zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Sanela Klarić obznanila je da je Kantonalnoj vladi uputila još jednu besmislenu inicijativu. Klarić traži da Vlada organizira „okupljanje svih parova koji su se vjenčali u ratnom Sarajevu u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu između 1992. do 1995. godine“.

Kako je u obrazloženju svoje stupidarije navela Klarić, veliki broj parova u Sarajevu je tokom agresije u BiH odlučio okruniti svoju ljubav vjenčanjem. Oni su tim činom, piše u inicijativi, prkosili smrti i destrukciji te su pomagali u podizanju morala u ratnom Sarajevu. Iz puke pristojnosti prema Klarićki su se iz Ministarstvo za boračka pitanja proglasili nenadležnim.

I Klarić i Škaljić dolaze iz političke opcije koja je trenutno vladajuća u glavnom gradu, koja ima i premijera, općinskog načelnika čak donedavno i direktoricu KJKP „Rad“ Veru Arnautović, koja je od respektabilnog preduzeća napravila raštimani orkestar koji nije u mogućnosti redovno odvoziti smeće i čistiti ulice, što znači da bi Sarajlije kroz koji mjesec svjedočile kako likovi Karahasana i Vešovića vire iza gomile otpadaka.

Isto tako, umjesto što se kadrovi „trojke“ bave besmislenim inicijativama u resoru obrazovanja, posebno kada je u pitanju izučavanje bosanskog jezika i književnosti, pametnije bi im bilo da konačno provedu reforme koje bi za cilj imale, između ostalog, i veću zastupljenost ova dva pisca u obrazovnom sistemu. Sve dok prosječni stanovnik Sarajeva nije u stanju nabrojati po tri djela Dževada Karahasana i Marka Vešovića, inicijativa o izgradnji bisti nastavljat će se smatrati instrumentalizacijom njihovog lika i djela u vlastite političke potrebe.