Kad su se s početkom izraelske vojne ofanzive počeli objavljivati prvi popisi egipatskih državljana kojima je dopušteno napustiti Gazu u sklopu operacija evakuacije stranaca zarobljenih u Pojasu, neki su shvatili da nešto nije u redu. Mladić iz Gaze ispričao je za madridski El Pais da je usred popisa pronašao imena članova bogatih porodica iz Gaze koji nisu imali nikakvu drugu nacionalnost osim palestinske i kao takvi nisu imali pravo izaći.

U njegovoj okolini ubrzo je postala javna tajna da, unatoč službenoj egipatskoj politici držanja granice zatvorenom za stanovnike Gaze – kako bi se izbjeglo sudjelovanje u etničkom čišćenju Pojasa – postoji način da se zaobiđe veto. “Dobro smo poznavali [te obitelji] pa smo se pitali kako su izašle. I otkrili smo da je granica otvorena za svakoga ko ima novca,” kaže mladić, koji je tada bio u Rafi, na jugu Pojasa uz egipatsku granicu, nakon što je s porodicom pobjegao iz grada Gaze slijedeći naredbe izraelske vojske .

Problem nije bio u tome što su od njega tražili novac za izlazak. Ali tražili su mnogo novca: 10.000 dolara. Unatoč tome, cijela njegova porodica, nakon razmatranja njegovih mogućnosti, odlučila je da bi bilo najbolje iskoristiti njegovu ušteđevinu kako bi barem on mogao napustiti Gazu i pokušati im pomoći izvana. Alternativa je bila da svi ostanu u Pojasu, bez izgleda za budućnost i s ušteđevinom koja brzo ispari zbog visokih cijena u enklavi. Tada je otišao u ured gdje su uzeli njegovo ime i pokupili novac. Samo 48 sati kasnije, u noćnim satima, mladić je primio poziv, rečenio mu je da se u šest ujutro pojavi na graničnom prijelazu Rafah.

Nakon što se našao na egipatskoj strani prijelaza, tvrdi da to što je potrošio toliki novac nije spriječilo da ga lokalne vlasti temeljito istraže, a čekao je satima. Morao je platiti sve, vizu, obrazac za izlazak, prtljagu, prijevoz. "Tretiraju nas kao vreću novca", kazao je.

Palestinski državljani Gaze koji žele napustiti enklavu prisiljeni su platiti mreži posrednika između 4.500 i 11.000 dolara kako bi dobili dozvolu za ulazak u Egipat. Kako bi finansirali ovaj proces, mnogi stanovnici Gaze upuštaju se u brojne kampanje finansiranja putem interneta. El Pais je uspio provjeriti više od 100 operacija ove vrste. U većini slučajeva, traženi iznosi se kreću između 7.000 i 10.000 dolara, dok za djecu iznosi mogu varirati između 1.000 i 3.000 dolara.

Predsjednica egipatske Državne informativne službe Diaa Rashwan, koja djeluje kao službeni glasnogovornik, nazvala je izvještaje o naplati taksi od putnika na prijelazu Rafah "lažnim optužbama" u izjavi objavljenoj krajem januara. Pozvala je palestinske građane da obavijeste egipatske vlasti prisutne na graničnom prijelazu o bilo kakvim pokušajima ili zahtjevima za naplatu nezakonitih naknada.

Ali mreža posrednika i putničkih agenata u Egiptu i Gazi aktivna je godinama. U mirnim vremenima, ubrzavaju izdavanje dozvola za ulazak građana Gaze u Egipat. A u razdobljima napetosti, tokom kojih granica može ostati zatvorena, oni omogućuju prelazak. Od kraja 2014. do sredine 2018., prijelaz Rafah bio je zatvoren gotovo svaki dan zbog protivterorističkih operacija Egipta na turbulentnom sjevernom Sinaju. Međutim, 2016. godine Al Jazeera već je dokumentirala uplate posrednicima do 10.000 dolara od strane Palestinaca iz Gaze koji su htjeli napustiti Pojas.

Prema izvještaju Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) iz 2018., odlazak ljudi preko Rafe je "zbunjujući i tajnovit" zbog postojanja dvije procedure. S jedne strane, službeni elektronski proces, kojim se upravlja putem Ministarstva unutarnjih poslova Pojasa. A s druge, popis koji koordiniraju egipatske vlasti. Izvještaj upozorava na plaćanje mita u Gazi i Egiptu kako bi se garantiralo putovanje i brži odgovor u slučajevima koji su procesuirani drugom rutom.

“Godine 2022. objavili smo izvještaj povodom obilježavanja 15. godišnjice blokade Gaze, a poteškoće pri odlasku bile su jedna od stvari koje smo dokumentirali. Izraelske vlasti imaju veliku odgovornost, ali imaju i egipatske jer kontroliraju granicu s Rafahom”, smatra Ahmed Benchemsi, direktor komunikacija za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Human Rights Watchu (HRW). “Iz svjedočanstava koja smo prikupili čuli smo da su neke egipatske vlasti tražile novac od Palestinaca koji su htjeli prijeći. Uglavnom, iznuđivali su ih”, kaže.

Drugi Gazanin, koji je još uvijek u Pojasu i koji pokušava dobiti novac za odlazak iz enklave, kaže da, iako ima bolesnu braću, iznos koji od njega traže posrednici također iznosi 10.000 dolara po glavi. "Ne primamo nikakvu pomoć i potrebna nam je ova koordinacija da pređemo Rafah i uđemo u Egipat, ali to je vrlo skupo i teško", objašnjava.

“Koordinacija” je kako se lokalno naziva uloga posrednika koji preko neslužbenog popisa Palestincima omogućuju prelazak preko Rafe. Najistaknutiji posrednik, prema svjedočenjima sugovornika El Paisa je egipatska putnička agencija Hala, koja prema svojim objavama na Facebooku ima nekoliko agenata u Gazi i povremeno otvara registraciju za egipatske državljane.

Firma je u vlasništvu Ibrahima al Erganyja, biznismena bliskog najvišim razinama egipatske države i osnivača saveza plemena i porodica sa sjevernog Sinaja koja od 2017. godine surađuje s egipatskom vojskom i snagama sigurnosti u njezinoj antiterorističkoj borbi na tom području, prenosi nezavisni egipatski medij Mada Masr. Jedna od njegovih kompanija, Beni Sinai, bila je jedan od glavnih korisnika planova obnove Gaze nakon izraelske ofanzive 2021. godine. A Halina adresa u Kairu ista je kao i sjedište Beni Sinaja.