Papa Franjo naredio je ponovo otvaranje kontroverznog slučaja poznatog slovenačkog isusovačkog svećenika Marka Rupnika, optuženog da je počinio psihičko i seksualno zlostavljanje nekoliko časnih sestara. Rupnik je poznat kao uspješan i karizmatičan vjerski umjetnik, autor mozaika koji krase crkve diljem svijeta. Prošlog juna izbačen je iz jezuita, vjerskog reda kojem Bergoglio pripada.

Rupnikove žrtve kazale su da ih tokom prethodne istrage niko nije saslušao i kritizirale što Kongregacija za nauk vjere, koja je nadležna za analizu slučajeva zlostavljanja, nije sankcionirala isusovca za zločine koji sežu još u devedesete.

Kako je Sveta Stolica objavila u priopćenju od petka, u septembru je Papinska komisija za zaštitu maloljetnika "izvijestila Papu o ozbiljnim problemima u vođenju slučaja oca Marka Rupnika i nedostatku bliskosti sa žrtvama". Nakon što je primio tu pritužbu, papa Franjo je “zamolio Dikasterij za nauk vjere da ispita slučaj i odlučio da ga ne propisuje kako bi se omogućilo održavanje suđenja”.

U priopćenju se napominje kako "Papa čvrsto vjeruje da ako postoji nešto što bi Crkva trebala naučiti od Sinoda, to je da s pozornošću i suosjećanjem sluša one koji pate, osobito one koji se osjećaju marginaliziranima od Crkve". Eventualno otvaranje novog kanonskog procesa moglo bi, između ostalog, značiti i isključenje Rupnika iz svećeničkog reda.

Prijavljeni događaji datiraju iz ranih 1990-ih, a uključivali su navodno psihičko i seksualno zlostavljanje časnih sestara iz slovenske zajednice Loyola u Ljubljani, koju je osnovao redovnik čiji je Rupnik bio prijatelj i duhovni otac. Skandal je izbio prije otprilike godinu dana, ali se u crkvenim krugovima za njega znalo i prije. Isusovci su priznali da je Rupnik nakon interne istrage sankcioniran uz određena ograničenja.

Dok je trajala istraga, Rupniku je izrečeno više mjera opreza, poput “zabrane obavljanja sakramenta ispovijedi, duhovnog vodstva i praćenja duhovnih vježbi”. Isusovci su u junu, kada su najavili izgon redovnika, objasnili da je Rupnik stalno kršio zabrane koje su mu bile nametnute.

Slučaj predstavljao glavobolju Vatikanu i samom papi Franji. Prošle godine doznalo se da je Nauk vjere već ekskomunicirao Rupnika 2020. godine – što je najoštrija kazna u Crkvi – zbog “odrješenja suučesnika grijeha protiv šeste zapovijedi”. Odnosno, svećenik je 2018. iskoristio ispovjedaonicu kako bi časnu sestru s kojom je imao seksualne odnose – navodno ju je zlostavljao – tjerao na šutnju, što je jedan od njezinih najtežih kanonskih zločina. Iznenađujuće je da je nedugo zatim, vanrednim aktom, ukinuta ekskomunikacija. Nije poznato zašto je donesena ovakva odluka.