Nogometna reprezentacija Palestine plasirala se prvi put u svojoj povijesti u osminu finala AFC Azijskog kupa, nakon što je svladala Hong Kong rezultatom 3-0, te prošla dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe grupne faze.

Odai Al-Dabbagh postigao je prvi pogodak za Palestinu u 12. minuti. Zaid Al-Qanbar dodao je drugi u 48. minuti, a Al-Dabbagh je zatim dodao treći i svoj drugi u 60. minuti.

Sistem turnira je takav da se ekipe koje završe na prvom i drugom mjestu u svojim grupama kvalificiraju u drugi krug. Osim toga, najbolje 4 ekipe među onima koje završe na trećem mjestu također prolaze u osminu finala.

Palestinska reprezentacija koja je osvojila 4 boda, uspješno je osigurala prolazak dalje sa trećeg mjesta u grupi iz koje idu dalje još Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Palestinci prije početka takmičenja uopće nisu bili fokusirani na nogomet, o čemu je pričao selektor Makram Daboub.

"Svi su 'zalijepljeni' za telefone i vijesti, prije i poslije treninga, bilo da su u autobusu ili hotelu. Imamo mnogo fizičkih, tehničkih, taktičkih i psiholoških problema", govorio je selektor prije početka takmičenja.

Ipak, čini se da su nadvladali problem i ostvarili najveći uspjeh u historiji. U osmini finala Azijskog kupa trebali bi igrati protiv Australije.