Pakistan je postavio ultimatum za gotovo dva miliona afganistanskih imigranata koji žive bez reguliranog statusa: ili će dobrovoljno napustiti teritoriju te države prije 1. novembra ili će se suočiti s masovnim hapšenjima i prisilnim deportacijama. To je odluka koju je Islamabad donio nakon vala samoubilačkih napada koji zemlja trpi već mjesecima, a koje se pripisuju Talibanima.

Ali to nije sve. Nova imigracijska politika pakistanske vlade uključuje oduzimanje cjelokupne imovine ili sredstava u njihovom posjedu od ilegalnih imigranata i stvaranje posebne telefonske linije za građane da prijave svakog Afganistanca vlastima u zamjenu za nagradu.

Ovo je odluka usmjerena na sve strance bez odgovarajuće dokumentacije i primjenjiva na sve državljane. Ipak, većina njih su Afganistanci (1.730.000 miliona). Pakistanski ministar unutrašnjih poslova, Sarfraz Bugti, bio je zadužen za pravdanje ove masovne represije. Prema Reutersu, on krivi afganistanske izbjeglice - od kojih većina već godinama živi u zemlji - za 14 od 24 teroristička bombaška napada koji su se ove godine dogodili unutar granica zemlje.

Posljednja dva dogodila su se prošlog petka. U dva samoubilačka napada poginulo je najmanje 57 ljudi, a više od pedeset ranjeno. Najozbiljniji od njih dogodio se u blizini džamije, gdje je desetine ljudi bilo na mevludu a jedan od napadača bio je državljanin Afganistana.

Islamabad navodi da talibani koriste afganistansko tlo za obuku svojih boraca kako bi potom planirali napade u njima susjednom Pakistanu. To je optužba koja ima korijen u narušenim odnosima između dva naroda a koji su se u posljednje vrijeme dodatno pogoršali. Toliko da su redovni oružani sukobi uzrokovali čak i privremeno zatvaranje glavnog graničnog prelaza koji povezuje obje zemlje.