Grad Jajce ima bogatu i raznovrsnu historiju i naslijeđe koji, umjesto da budu prednost za kulturni i ekonomski razvoj, često postaju teško breme sadašnjosti, obilježene podjelama i različitim interpretacijama, svojatanjima…
Jedan od simbola Jajca jeste legenda o Esma-sultaniji, koja je izgradila džamiju u gradu gdje se dvije vode spajaju.
Medžlis Islamske zajednice Jajce već se godinama izdvaja po svojim raznovrsnim projektima u cilju afirmacije islamskih vrijednosti, kulture i tradicije.
Jedan od aktivnijih segmenata Medžlisa jeste Asocijacija žena “Esma-sultanija”, koja kroz svoje aktivnosti i projekte afirmira lik i djelo Esma-sultanije. Nakon predstave, slikovnice i bojanke, predstavljen je početkom septembra i spot o Esma-sultaniji. To je priča o vjeri, ljubavi i nadi, veličanstveno oživljena legenda u Jajcu, gradu muzeju pod otvorenim nebom.

Autor teksta Anto Brtan, kompozitori Selma i Abdulkerim Popaja, interpretatorka Hana Kunić, snimatelj spota Samed Žužić i djevojke i djevojčice koje su učestvovale u spotu, kao i svi drugi uključeni u realizaciju ovog projekta jesu rođenjem ili ljubavlju vezani za ovaj kraljevski grad u srcu Bosne. Za videoprodukciju je zadužena JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i Samed Žužić.

LEGENDA O GRADU U KOJEM SE SPAJAJU DVIJE RIJEKE
Esma-sultanija je bila kćerka sultana Ahmeda III, odnosno supruga Mehmed-paše Muhsinovića, koji je bio više puta bosanski namjesnik. Prema nekoliko stotina godina staroj legendi, Esma-sultanija se po dolasku u Bosnu razboljela i lijeka njenoj bolesti nije bilo. Iako je bila sultanija, a u bolesti su svi isti, prihvatila je riječi neke Ljube iz Donjih Kraja kao mogući put do izlječenja. Ljuba je sultaniji rekla da stavi kam’ na kam’ u mjestu gdje se voli, mrzi i moli. Ljubine riječi protumačila je sluškinja sultanijina, a Esma je odlučila ne prestati nadati se i vjerovati u izlječenje. Sagradila je džamiju i ćuprije dvije – džamiju na mjestu gdje se moli, jednu ćupriju gdje se mrzi, da posvađanu braću izmiri, a drugu gdje se voli, da zaljubljene spoji. Nakon izgradnje hajrata u mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu, Esma ozdravi i bi sretna kao prije.
Džamija je izgrađena između 1753. i 1773. godine, a porušena je 1993. godine. Džamija je 2003. godine proglašena i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Izvan legende, u stvarnosti, džamije i mostovi mjesta su okupljanja i simboli povezivanja. Rad na pjesmi Esma-sultanija povezao je ljude koji svoje poslove rade s ljubavlju, okupio one koji ne gube nadu u bolje sutra i koji vjeruju u dobro u ljudima.
Priča o pjesmi počela je 30. augusta 2020. godine stihovima Poeme o Esma-sultaniji, koja je prvonagrađena pjesma na konkursu koji je raspisala Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, a kao jedan od sadržaja četvrte manifestacije “Žena, porodica i zajednica”, na kojoj je promovirana slikovnica “Legenda o Esmi sultaniji”. Za petu po redu Manifestaciju, Asocijacija žena realizirala je projekt “Pjesma o Esmi-sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi”, u okviru kojeg je na nagrađeni tekst pjesme napisana muzika i snimljen spot.
“Sve što je uslijedilo nakon dodjeljivanja nagrada na prošlogodišnjem konkursu za pjesmu o Esma-sultaniji jeste dugotrajna, neizvjesna, ponekad naizgled bezizlazna, ali nadasve lijepa i čarobna priča koja je trajala godinu i mi smo na promociji čitali njene posljednje stranice. Premijerom spota ova legendarna priča će dobiti novu, audio-vizualnu dimenziju i poći će online putem na ekrane i u srca onih koji je budu shvatili i zavoljeli”, izjavila je Mirela Humić, koordinatorica projekta “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi”.
Spot je dostupan na svim društvenim platformama Medžlisa Islamske zajednice Jajce.
Ovaj projekt najbolji je pokazatelj kako kultura može biti most saradnje i način prevazilaženja negativnih dešavanja između Bošnjaka i Hrvata u Jajcu.
“Kada je raspisan javni natječaj za izbor pjesme o Esma-sultaniji, prijavio sam se kako bih dao skromni doprinos ovoj inicijativi, prije svega kao građanin Jajca, a onda i kao direktor ustanove koja se bavi kulturno-povijesnim naslijeđem. Bio sam prijatno iznenađen kada su me iz organizacijskog odbora obavijestili da je moja pjesma osvojila prvu nagradu. Osobito sam sretan što je naša saradnja nastavljena i nakon toga i što su u cijeli projekt bile uključene osobe iz Jajca, od Hane Kunić, koja je prelijepo otpjevala pjesmu, gosp. Popaje, koji je napisao glazbu i aranžman, Sameda Žužića, koji je obavio izvrstan posao sa spotom, te glumaca i organizatora cijelog projekta. Mislim da je ovo lijepi primjer saradnje koja se može nastaviti i na drugim poljima i koja može biti dobar putokaz u pravcu zajedničkog djelovanja za dobrobit cijele naše zajednice”, izjavio je Anto Brtan, autor teksta Poema o Esmi sultaniji.


Poema o Esmi-sultaniji

Zdravlje snuje onaj tko ga nema,
dunjalukom traži lijeka.
Obilazi stotine hećima
i na milost Božju čeka.

Slična sudba nekoć snađe
sultaniju Esmu mladu.
Lijeka nitko joj ne nađe,
al’ to ne slomi njenu nadu.

Hodila je Donjim krajem
nekoj Ljubi pa joj reče:
“Sve dukate svoje dajem
za mrvicu zdravlja, sreće!”

Kamen na kamen gdje se voli,
kamen na kamen gdje se mrzi,
kamen na kamen gdje se moli,
bija’ Ljubin zapis brzi.

Spoji dvoje što se vole,
ali što ih Vrbas dijeli.
Spoji braću što se mrze,
a živjet' su složno htjeli.

Džamiju je sagradila
i ćuprije nove dvije,
nakon svega ozdravila
i bi sretna kao prije”.