Reprezentativnu dubrovačku palaču Sponza krasi jedna neobičnost i svojevrsni kuriozitet, koji je danas turistička atrakcija, posebno kada se želi privući pažnja turskih turista. Naime, na njezinom je krovu tokom osmanskog perioda ugrađen jedan stupić koji je oblikom ustvari muslimanski nadgrobni kamen nišan.

Prema predaji, stupić/nišan je ugrađen u vrijeme kada je Dubrovačka Republika imala preko tadašnje osmanske Bosne plodne i žive odnose s Osmanskim Carstvom, a koje je preuzelo i njenu zaštitu pod uvjetom plaćanja tzv. harača.

Dubrovačka predaja kaže da je stupić/nišan bio način da Dubrovčani formalno pokažu kako priznaju vrhovnu osmansku vlast i njenu moć.

Palača Sponza ili Dogana (Divona) građena je u periodu od 1516. do 1521. godine po nacrtima slavnog dubrovačkog arhitekte Paskoja Miličevića, u prijelaznom gotičko-renesansnom stilu. Klesarske radove su obavili braća Andrijići, poznati graditelji s Korčule. Zgrada je nekada korištena kao carinarnica i kao kovnica novca, zatim kao skladište hrane i oružja.

U današnje vrijeme u Sponzi je sjedište Državnog arhiva i Spomen-soba poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, među kojima je ogroman broj Bošnjaka koji su odbranili Dubrovnik i pritom položili svoje živote pa mnogi tamošnji Bošnjaci znaju reći da je nišan na palači ustvari sasvim priličan.

U Sponzi će često održavaju i različite izložbe i priređuju predstave Dubrovačkih ljetnih igara.