Cemal, otac 11-godišnjeg Mohammada Dore, koji je pred očima cijelog svijeta ubijen tokom Druge intifade, rekao je da opet proživljava istu bol kao i prije 23 godine.

Ustanak ili intifada počeo je 30. septembra 2000. godine u Al-Qudsu (Jerusalem), dva dana nakon što je Ariel Sharon, tadašnji lider Likuda - stranke desnog centra u Izraelu - upao u kompleks džamije Al-Aksa.

Druga intifada je također poznata i kao Intifada Aksa.

Kako su u centru ovog ustanka bila djeca, oni su na određeni način postali i njegove ikone, kao Mohammad Dora, koji je ubijen pred ocem i čije su posljednje životne trenutke zabilježile kamere.

Osmero djece iz južnog Al-Qudsa su upucana.

Mohammadov otac je u Deyr Belahu u Pojasu Gaze prisustvovao dženazi članova porodice koji su ubijeni u posljednjim izraelskim napadima.

Gledajući ubijenu i ranjenu djecu vraćaju mu se slike od prije 23 godine.

Rekao je da su mu u izraelskom bombardovanju poginula dva brata, supruga jednog od njih, njihova kćerka, veliki broj djece i desetine komšija.

“Djecu ubijaju svaki dan. Scena u kojoj je Mohammad ubijen ponavlja se nakon 23 godine. Svako ubijeno dijete je Mohammad Dora. Mohammadova krv još uvijek teče”, rekao je Cemal.

Istakao je da Izrael masakrira civile zapadnim oružjem.

Tokom Drugog ustanka ili intifade, koja se nastavila do februara 2005. godine, poginulo je 4.412 Palestinaca, dok ih je oko 49.000 ranjeno i 119.000 uhapšeno.