Politika | 14.12.2022.

Situacija neizvjesna

Ostaje li SNSD-u ipak četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Kako navode Nezavisne, ovo je nezvanična informacija koju su dobili iz izvora bliskih SNSD-u, nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda BiH proglašen važećim

R. I.

Savezu nezavisnih socijaldemokrata ostaje četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, pišu Nezavisne.

Kako navode Nezavisne, ovo je nezvanična informacija koju su dobili iz izvora bliskih SNSD-u, nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda BiH proglašen važećim.

Odlukom Suda, rezultati glasanja u NSRS-u ostaju na snazi, što znači četiri delegata SNSD-a u Domu naroda BiH, a to su Radovan Kovačević, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Snježana Novaković-Bursać.

No portal Istraga.ba objavio je da SNSD ipak nije dobio četvrtog delegata već je Sud BiH naložio da Centralna izborna komisija BiH ponovo odlučuje o spornom listiću o kojem ovisi da li će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda PS BiH ili će opozicija dobiti drugog delegata.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista Srpske demokratske stranke dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH. Međutim, problem je nastao kada je prilikom brojanja glasova u Narodnoj skupštini jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom "x" označen kvadratić na kome je pisalo ime Partije demokratskog progresa.

Upravo taj glas bi PDP-u donio isti broj glasova s jednom listom SNSD-a, što bi značilo da se treba obaviti žrijebanje kako bi se odredilo ko će dobiti peto delegatsko mjesto.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a je ovaj listić proglasila nevažećim, ali CIK ga je proglasio važećim, nakon čega je SNSD uputio žalbu Sudu BiH.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

NIKOLAIDIS: Oni Vučiću cvijeće za srpske vojnike koji su sproveli genocid u Bosni, Vučić njima litij

"Trojka" optužila Denisa Bećirovića i Sašu Magazinovića za izdaju

STAV PREDSTAVLJA: Ko su Bošnjaci koji su se kandidovali na izborima za Evropski parlament

Tipično evropski, sve se može riješiti jednim slatkorječivim "izvini"