Jedno od najvećih djela francuske književnosti, "Mali princ" Antoinea de Saint-Exupéryja, prvi put se pojavio u Sjedinjenim Državama 1943. godine, prije tačno 80 godina. Oduševljenje ovom naizgled jednostavnom pričom  traje i danas, godišnje se prodaje pet miliona primjeraka ove knjige.

Podaci su to izdavačke kuće Gallimard, koja je 1946. uspjela objavitii knjigu u Francuskoj i koja je nastavila objavljivati ​​ovaj kratki roman od jedva 120 stranica kojem se dive čitatelji svih dobi i mjesta u svijetu.

Taj je roman druga najprevođenija knjiga u svijetu nakon Biblije, a posljednja je objavljena 2022. godine na sefardskom dijalektu Haketí, čime je broj službenih prevoda porastao na 500, prema podacima kuće Gallimard.

Originalno objavljena od strane njujorškog izdavača Reynal & Hitchcock 6. aprila 1943. na engleskom jeziku djelo se bavi ljubavlju predstavljenom u krhkosti ruže ili prijateljstvu utjelovljenim u lisici koja želi biti pripitomljena. upućujući čovječanstvo u krizu vrijednosti tokom Drugog svjetskog rata.

Avanturista i avijatičar Saint-Exupery roman je napisao dok je služio kao vojni pilot iz New Yorka, a tek će 1946. godine, nakon njegove pogibije u avionskoj nesreći 1944. knjiga biti objavljena u Evropi tada oslobođenoj od nacizma. Tek tada ga je mogao pročitati Leon Werth, anarhista i jevrejski novinar i književnik, kojem je autor posvetio djelo kao svom najboljem prijatelju.