Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net najoštrije osuđuju izjavu Zlatka Lagumdžije, ambasadora pri Misiji Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Nacijama, nakon obraćanja Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

˝Predsjedavajući Komšić je u svom govoru jasno ukazao na ulogu susjednih država prema Bosni i Hercegovini, nazivajući pravim imenima sve one aktere zvaničnih velikonacionalističkih politika koje podstiču na opstrukcije, secezionizam, rat, krvoproliće, genocid i nestanak države Bosne i Hercegovine, koja je jedna od najstarijih država u Europi.
Lagumdžija je nakon Komšićevog obraćanja izjavio da je obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH u GS UN njegovo autorsko djelo i da je siguran da nije usaglašeno sa ostala dva člana, kao i da nikada neće podržati njegovu izjavu da je hrvatski premijer Andrej Plenković kao šef ruske države Vladimir Putin˝, navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost koje su uputile organizacije iz New Yorka.

Ovim činom, naveli su, Lagumdžija se stavio iznad Predsjedništva BiH, čime je degradirao instituciju državnog Predsjedništva, predsjedavajućeg Predsjedništva, ali i legalno izabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, čak i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bećirovića, koji ga je imenovao na poziciju ambasadora.

˝Očito, da je Lagumdžija precijenio i/li nije shvatio svoju ulogu, da je kao diplomata, odnosno ambasador samo ‘izvršilac naredbi i sljedbenik politika institucija Bosne i Hercegovine zaduženih za vanjsku politiku’. Osim toga, Lagumdžijina izjava u emisiji Presing na N1, podvlačimo:´Izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva´, ustvari govori da itekako koordinira sa onima koji svim instrumentima razbijaju državu Bosnu i Hercegovinu˝.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net, direktno se obraćaju i pozivaju Bećirovića, koji je imenovao Lagumdžiju na ovako važnu ambasadorsku poziciju, da ga u što kraćem roku razriješi dužnosti ambasadora u Misiji BiH pri UN-u.

˝Ukoliko se to ne desi, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net sa sjedištem u New Yorku, koji su godinama prepoznatljivi kao organizatori brojnih važnih manifestacija za interes države Bosne i Hercegovine, nastojat ćemo da prekinemo svaku suradnju sa Misijom BiH upravo zbog vaninstitucionlanog i antibosanskog djelovanja od strane ambasadora Zlatka Lagumdžije. Ujedno, pozvat ćemo i druge nama bliske organizacije u New Yorku da Lagumdžiju ne pozivaju na manifestacije i druge važne skupove koji budu organizirani˝, poručuje se saopćenjem.