Specijalni advokat David Weiss podigao je drugu optužnicu protiv Huntera Bidena, sina američkog predsjednika, ovog puta zbog optužbi da nije plaćao porez. Nakon što je propao sporazum o priznanju krivice mlađem bi Bidenu moglo biti suđeno dva puta, u godini kada se održavaju predsjednički izbori.

Huntera Bidena je velika porota u Californiji optužila po devet tačaka za nepodnošenje i plaćanje poreza, utaju poreza i podnošenje lažnih poreskih prijava; tri prijave su krivična djela, a šest ih je okvalificirano kao prekršaji.

Tužioci terete Bidena da nije platio najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza od 2016. do 2019. Prema optužnici na 56 stranica, Biden je zaradio više od 7 miliona dolara bruto prihoda između 2016. i 2020. od stranih poslova, uključujući naknade za njegov angažman u upravnom odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas Burisma, kao i njegov rad za kineski energetski konglomerat. Također je dobio još 1,2 miliona dolara 2020. i potrošio novac za finansiranje "ekstravagantnog načina života", uključujući drogu, pratnju i djevojke, egzotične automobile i odjeću, navodi se u optužnici.

Optužnica ga tereti i da je zaradio više od 140.000 dolara za svoje memoare "Lijepe stvari". Međutim, umjesto da plati svoje porezne račune, tužioci navode da Biden nekoliko godina nije na vrijeme prijavio porez. Kada je konačno podnio porezne prijave 2018. godine, navodi se u optužnici, one su uključivale lažne poslovne odbitke koji su mu smanjili poreznu obavezu.

Neka od ponašanja opisanih u optužnici datiraju iz vremena kada je Biden rekao da se bori s depresijom i ovisnošću o drogama. Međutim, tužioci ga terete da ni nakon što se „otrijeznio i započeo novi život u Los Angelesu“ nije u potpunosti platio porez koji je dugovao.

Bidenov advokat Abbe Lowell rekao je da je njegov klijent u cjelosti otplatio porez prije dvije godine i da Weiss prije nekoliko dana nije odobrio zahtjev za "uobičajeni sastanak" na kojem bi se razgovaralo o poreznoj istrazi. Weissov glasnogovornik odbio je da komentira te navode.

"Na osnovu činjenica i zakona, da se Hunter nije prezivao Biden, optužbe u Delawareu, a sada i u Californiji, ne bi bile podignute", rekao je Lowell.

Poreske optužbe su se očekivale nakon neuspjeha sporazuma o priznanju krivice, koji bi omogućio Bidenu da se izjasni krivim za dva porezna prekršaja i prizna da je nezakonito posjedovao oružje.

Ove će optužnice dodatno pojačati dramu u predsjedničkoj utrci 2024. godine, pri čemu se sin demokratskog predsjednika suočava s dva potencijalna krivična suđenja i na zapadnoj i na istočnoj obali, dok vodećeg republikanskog predsjedničkog kandidata, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, čekaju najmanje tri suđenja u 2024. godini, od kojih je jedno za pokušaj državnog udara u januaru 2021. godine.