Politika | 31.10.2023.

DEVETNAEST POTPISA

Opozicija traži smjenu crnolistaša Marinka Čavare, "trojka", SNSD i HDZ nisu dozvolili ni raspravu

Objavio je to na svom Twitter nalogu Milan Dunović, zastupnik Demokratske fronte i jedan od potpisnika zahtjeva za smjenu osobe sa crne liste američke administracije

R.S.

Devetnaest zastupnika opozicije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, zatražilo je smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, HDZ-ovog Marinka Čavare.

Objavio je to na svom Twitter nalogu Milan Dunović, zastupnik Demokratske fronte i jedan od potpisnika zahtjeva za smjenu osobe sa crne liste američke administracije.

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Marinko Čavara je na 10. sjednici Doma održanoj 22.8.2023 godine, na šestoj hitnoj sjednici Doma održanoj 28.8.2023. godine i 11. sjednici Doma održanoj 21.9.2023 godine, zloupotrebljavajući poziciju predsjedavajućeg, grubo kršio prava i dužnosti opozicionih poslanika regulisana Poslovnikom Predstavničkog doma tokom rasprave na navedenim sjednicama, prekidajući diskusije i oduzimajući riječ poslanicima bez opravdanog razloga i mimo propisanih procedura.“

Stoji to, između ostalog, u zahtjevu za smjenu u kojem se još navodi: „U više navrata je tokom navedenih sjednica tumačio Poslovnik Doma iako nije nadležan za to. Na sjednicama nije obezbijeđeno prisustvo članova Vijeća ministara, iako je to poslovnička obaveza, a što je posebno bilo vidljivo kod postavljanja zastupničkih pitanja na 10. i 11 sjednici Doma, kada na pitanja nije imao ko odgovarati“, napisano je u zahtjevu zastupnika opozicije u kojem se zaključuje:

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara je prekršio Poslovnik Doma i pri zakazivanju sedme hitne sjednice po zahtjevu četrnaest poslanika/zastupnika, imajući u vidu da je zahtjev za održavanje hitne sjednice dostavljen 11. 9. 2023 godine, a sjednica je zakazana za 21.9.2023 godine.“

Ipak, inicijativa opozicionih zastupnika nije ušla ni na dnevni red današnje sjednice ovog doma zbog protivljenja zastupnika stranaka "Trojke", SNSD-a i HDZ-a. Tokom glasanja suzdržani su bili Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, te Predrag Kojović i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Protiv je bilo 18 zastupnika iz SDP-a NiP-a, HDZ-a, SNSD-a, a za je bilo 17 zastupnika i to iz SDA (osim Mehmedovića koji je potpisao inicijativu), DF-a, NES-a, PDP-a, SDS-a i Za pravdu i red. Zastupnik SDA Denijal Tulumović je odsutan.

 
 
 
 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

ČOVIĆEVI PROMAŠAJI: Najavio Izborni zakon do petka, evo će i drugi petak, a od zakona ni traga

Postaje li Izrael dijelom sunitskog Bliskog istoka?

Šta protesti studenata znače za američku politiku

Zašto Arapi ne podržavaju Palestinu?