Nazov 38. paralela označava podjelu između Sjeverne Koreje i Južne Koreje. Riječ je o umjetno stvorenoj granici na kraju Drugog svjetskog rata, kada je poraz Japana doveo do završetka okupacije Korejskog poluotoka od strane japanske vojske.

Rusija i Sjedinjene Države složile su se "privremeno" stvoriti dvije zone, svaku pod kontrolom jedne od sila, za prihvat Japanaca koji se predaju. Privremena granica još uvijek stoji gotovo stoljeće kasnije razdvajajući dvije zemlje. U Sjevernoj Koreji željeznom rukom dominira Kim Jong-un, nasljednik Kim Jong-ila i Kim Il-sunga, prvi vrhovni vođa zemlje nakon njezinog stvaranja 1948. godine.

Južna Koreja je sa svoje strane jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu, a među najpoznatijima su globalne firme poput Samsunga, Hyundaija, LG-a ili Kije. A između te dvije zemlje, na 38. paraleli, famoznoj demilitariziranoj zoni, desilo se nešto neobično: zona je postala raj za divlje životinje.

To je jedna od najzaštićenijih granica na svijetu, duga jviše od 200 kilometara i puna je ograda, bodljikave žice i mina kako bi spriječili svakoga ko je želi prijeći. I ta izolacija, taj nedostatak bilo kakve ljudske aktivnosti, učinili su da ovo područje postane utočište za divlje životinje, što se može vidjeti gledajući slike koje je Google prvi put objavio iz ove demilitarizirane zone.

Google je želio podsjetiti da se 2023. obilježava 70. godišnjica primirja u Korejskom ratu, sukoba koji službeno nikada nije završio jer mir nikada nije potpisan. I, kako bi ga obilježili, udružili su se s različitim korejskim organizacijama kako bi krenuli u "virtuelni obilazak" demilitarizirane zone zahvaljujući funkciji Street View na kartama.

Koreja ima 267 ugroženih vrsta, a 38% živi u demilitariziranoj zoni Tamo možete vidjeti bunkere i zgrade uništene ratom, ali i više od 6100 različitih vrsta koje nastanjuju područje. Zapravo, tvrdi se da je "nakon Korejskog rata, DMZ imao minimalno ljudsko uplitanje više od 70 godina, a oštećena priroda se oporavila sama od sebe. Kao rezultat toga, izgrađen je novi ekosistem, do sada neviđen."

Granica je postala utočište za divlje životinje. Azijski crni medvjedi, suri orlovi ili jeleni s dugim kljovama neke su od ugroženih vrsta koje žive na ovom području. No, osim toga, predsjednik Foruma DMZ, Seung-ho Lee, priznaje da je mjesto "postalo oaza za ptice selice" jer su se uslovi toliko pogoršali na sjeveru, zbog sječe drveća i poplava, a na jugu urbanim razvojem i zagađenjem. Zbog toga, priznaje, ovaj kraj nazivaju "slučajnim rajem".