Jučer je u finalu ženskog djela US Opena mlada Poljakinja Iga Swiatek (21) pobijedila Ons Jabeur (27) najuspješniju arapsku i afričku teniserku kojoj je ovo drugo Grand Slam finale.

Ona je prva afrička i arapska igračica koja je stigla do finala Grand Slam turnira.

U protekli šest godina otkako je Jabeur probila među 100 najboljih na svijetu, uspon tuniške zvijezde ispisao je već historiju arapskog i afričkog tenisa. U oktobru prošle godine postala je prva arapska igračica – muškarac ili žena – u top 10 na svijetu. Ove godine je osvojila Madrid Open, postavši prva Arapkinja ili žena iz Sjeverne Afrike koja je osvojila WTA 1000 turnir.

„San je za mene postao stvarnost. Top 10 je za mene početak, sada želim dokazati da tu pripadam, među najboljim igračicama svijeta“, rekla je Jabeur po ulasku u najboljih 10.

U pozadini ekonomske krize u Tunisu, zemlji koja je duboko podijeljena oko svoje budućnosti, Jabeurov uspjeh je probudio naciju koja do sad nema razvijen teniski sport.

Uslijed surove političke realnosti sa kojom se zemlja suočava, teniska zvijezda, koju su novinari nazvali "ministrom sreće", bila je više nego potrebna.

Jabeur trenira u Tennis Clubu de Tunis, najstarijem teniskom klubu u državi koji je osnovan 1923. godine. Njeni uspjesi su povećali interes mladih zadnjih godina za ovim sportom.

Tokom godina, tenis u Tunisu je izrastao iz elitnog sporta i polahko sustiže atletiku u kojoj se žene tradicionalno takmiče u Tinisu.

 „Drukčije je kad dolazite iz SAD-a, Francuske, Australije, ili iz Tunisa. Kod nas nije bilo tenisača koji su bili uzori, nije bilo teniskih klubova, turnira. Ne kažem da je meni bilo najteže, svima je teško probiti se. Sponzori su me odbijali zbog mog porijekla, nije bilo lagano. Mene je cijelo vrijeme držao san da postanem vrhunska tenisačica“, kaže Jabeur.

Njen uspjeh je već donio novu vrijednost u arapska društva koja se i dalje suočavaju sa manjkom kapaciteta i infrastrukture te socijalnim izazovima kada je u pitanju sport i žene.