Oman zahtijeva od Međunarodnog krivičnog suda da formira sud za ratne zločine počinjene nad palestinskim narodom u Gazi, koji će goniti ratne zločince odgovorne za masovna ubistva.

Izjavom na društvenoj platformi X, ministar vanjskih poslova Omana Sayyid Badr Al-Busaidi izrazio je “duboku i snažnu osudu kontinuiranih masakara I ratnih zločina koje izraelske okuupacione snage čine nad palestinskim narodom”

Navodi se da u te zločine spada i “jučerašnji brutalni i stravični masakr kojem je meta bila škola Osama bin Zaid na sjeveru Gaze”, inače povezana s organizacijom UNRWA (Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskom narodu).

U izjavi je također spomenuto i izraelsko bombardiranje škole Al-Fakhoura u izbjegličkom kampu u Jabaliji i dječije bolnice Al-Nasr na zapadu Pojasa Gaze, kao I na javne rezervoare vode u nekoliko naselja u južnom Rafahu.

Naglašena je “urgentna potreba za stvarnim buđenjem međunarodne zajednice, koje će biti zasnovano na etičkoj, pravnoj i humanitarnoj odgovornosti, kako bi se konačno stalo ukraj Izraelu i njegovom kršenju međunarodnih principa, međunarodnog prava i dogovora.

(Izvor: Anadolu Agency)