Nekada je njegovo ime bilo sinonim za angažiranu kinematografiju. CIA, Vijetnam, Wall Street, Nixon, Kennedy, Snowden... Oliver Stone je istraživao mračne kutove Sjedinjenih Država i to je bilo obilježje njegovog filmskog identiteta. Sve dok, od tolikog napada na sistem, nije otišao predaleko. Njegovi dokumentarci o Castru, Chávezu i Putinu potvrdili su ga kao novog prvaka kinematografije u službi autokrata. Aktivnost koja se, otkriva globalna mreža istraživačkih novinara OCCRP, čini potpuno predanom.

U dokumentima koje je pribavio OCCRP, Stone je velika atrakcija za hagiografske projekte Igora Lopatonoka, reditelja bliskog Kremlju s kojim je Stone već surađivao u dokumentarcima poput Ukraine in Flames i Revealing Ukraine, s jasno proruskim narativom te filma u kojem se glorificira Nursultana Nazarbajeva, koji je vladao Kazahstanom 29 godina.

Prema OCCRP-u, Lopatonok je ponudio “dokumentarac Olivera Stonea” bjeloruskom vladaru Lukašenku i Azerbejdžanskom predjedniku Alijevu, u zamjenu za velike iznose. Također, otkriveno je da je napisao, producirao i ispričao odu ruskom junaštvu u Drugom svjetskom ratu, što je velika opsesija ruskog predsjednika Putina.

Stone se nikada nije sramio braniti Putina, čak ni nakon invazije na Ukrajinu. „Mediji ga prikazuju kao neodgovornog, luđaka, uporedivog s Hitlerom ili Staljinom, ali čovjek kojeg sam upoznao bio je vrlo racionalna osoba, koja je dobro promišljala sve svoje poteze, promišljena poput šahista i uvijek je, po mom mišljenju, pokušavala braniti interese ruskog naroda. Oduvijek se smatrao sinom Rusije, što podrazumijeva patriotizam, ali ne i nacionalizam”, izjavio je jedne prilike Stone.

Godine 2002. Stone je tokom gostovanja na filmskom festivalu u Barceloni napao vlastitu zemlju na posebno žestok način. Opisao je Ameriku kao "dobermana, metodičnog ubicu s puno novca, previše novca". Prema njegovim riječima, SAD su izazvale sukob u Ukrajini s krajnjim ciljem rušenja Putina i preuzimanja ruskih resursa. Sve, po njegovom mišljenju, u korist posla s oružjem, za ogroman novac.

Izjave koje sada poprimaju ironično značenje nakon optužbi na njegov račun da je po svijetu tražio „novac po svaku cijenu“.