Kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abulaziz al Saud iznenadio je svijet kada je imenovao moćnog princa prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda Bin Salmana za premijera zemlje, što je položaj koji tradicionalno drži monarh. Ovaj neobičan potez naširoko se tumači kao gest koji pravno odražava ulogu koju je bin Salman godinama obavljao bez službenog priznanja.

Kralj Salman, koji je na papiru do sada obavljao tu dužnost, ostaje s 86 godina na čelu države. No dekret postavlja njegovog sina Bin Salmana, koji je od 2017. prvi u liniji nasljeđivanja, službeno na čelo izvršne vlasti, dok ga ostavlja u još jačoj poziciji da preuzme prijestolje kada umre njegov otac.

"To je doista značajan razvoj događaja: njegova de facto moć unutar administrativne sfere kraljevstva, koja proizlazi iz njegovog kraljevskog ranga prijestolonasljednika, sada je formalizirana u de jure moći šefa vlade", kaže Umer Karim, stručnjak za saudijsku politiku sa Univerziteta u Birminghamu.

Cinzia Bianco, istraživačica zemalja Zaljeva pri Evropskom vijeću za vanjske odnose, kaže kako je ovo imenovanje „formalizacija uloge koju je Bin Salmán već igrao, sada ga pretvara de jure u ono što je već bio de facto”, ističe ona.

Bin Salman, koji je u augustu napunio 37 godina, imenovan je ministrom odbrane 2015. godine, što je položaj ogromne težine u kraljevstvu i s kojeg je nadzirao vojnu operaciju koju je njegova zemlja vodila u Jemenu na čelu međunarodne koalicije koju optužuju za ozbiljne ratne zločine. Otkako je preuzeo vlast dvije godine kasnije, već kao prijestolonasljednik i nakon čistke državne elite, Bin Salman je promovirao agendu umjerenih ekonomskih i društvenih reformi u zemlji, vrlo konzervativnu i ovisnu o državnim prihodima od nafte, ali je vladao željeznom šakom i ne tolerirajući nikakvu opoziciju.

Bin Salmána Sjedinjene Države također smatraju odgovornim za ubistvo kritičara saudijskog režima, novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu 2018. godine.

Zapravo, trenutak kada Bin Salman postaje premijer izazvao je sumnju među aktivistima i grupama za ljudska prava jer bi Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih država slijedeće sedmice trebalo objaviti svoje mišljenje o tome da li prijestolonasljednik uživa imunitet. Washington tradicionalno ima ograničen imunitet kada su u pitanju šefovi država, vlada i ministri vanjskih poslova, prema nedavno objavljenom izvještaju stručnjaka za međunarodno pravo Williama S. Dodgea.