Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da oni koji biraju "put zla" sami sebe uništavaju, komentirajući nedavne sukobe između Rusije i paravojne grupe Wagner.

"Svako ko izabere put zla sam sebe uništava. Šalje kolone vojnika da unište živote druge zemlje - i ne može ih spriječiti u bijegu i izdaji kad se život opire", rekao je Zelenski u izjavi na Telegramu.

Zelenski je izjavio da je Putin "prezirao ljude" i bacio stotine hiljada u rat u Ukrajini, da bi se "na kraju zabarikadirao u Podmoskovlju od onih koje je sam naoružao".

Dalje je naveo da je Rusija koristila "propagandu" da "maskira svoju slabost i glupost svoje vlade", ali da "nikakva laž to ne može sakriti" sada zbog opsežnog kaosa koji prevladava.

"Slabost Rusije je očita. Puna slabost. I što duže Rusija drži svoje trupe i plaćenike na našoj zemlji, to će više haosa, boli i problema imati za sebe kasnije. To je također očito", dodao je Zelenski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina za "izdaju" nakon što su borci u Ukrajini pod ruskom kontrolom prešli u ruski grad Rostov rano u subotu.

Tenzije između Moskve i paravojne grupe porasle su nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove plaćenike.

Rusija je negirala te tvrdnje kasno u petak i izdala nalog za hapšenje Prigožina.

Prigožin je posljednjih mjeseci više puta optuživao Rusiju da ne isporučuje dovoljno naoružanja paravojnoj grupi koja se bori zajedno s ruskom vojskom u Ukrajini.