U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan je sastanak političkih predstavnika parlamentarnih stranaka o izmjenama Ustava BiH. Iako su iz “trojke” najavili veliki sastanak, malo ko im se odazvao. Uglavnom, niželigaši. SDA, DF i SBiH, kao i SDS i PDP, odmah su odbili mogućnost da prisustvuju sastanku uz obrazloženje da ih neće vaditi iz živog blata u koje su zagazili u Bakincima kod Milorada Dodika.

Toliko je važan bio poziv Elmedina Konakovića, Edina Forte i Nermina Nikšića da ga ni sam Nikšić nije prihvatio, pa je poslao svoje zamjenike. Ni Dodik, koji nije previše ni očekivao od sastanka, nije došao, poslao je Stašu Košarca da ga zamijeni. Dodiku je jasno da od izmjena Ustava BiH nema ništa, jer je potrebna dvotrećinska većina, a to znači i glasovi opozicije u Parlamentu. No, zato se HDZ nada da može još isposlovati izmjene Izbornog zakona onako kako on želi, na šta su već iz “trojke” pristali. Pridružio im se i Fuad Kasumović, te nekoliko minijaturnih stranaka iz Rs koje su sa Dodikom u koaliciji.

Kao što je od ranije poznato, EU insistira na tome da se Ustav BiH izmijeni kako bi bile implementirane presude Evropskog suda za ljudska prava, no HDZ-u je najbitnije da se napravi promjena u načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

HDZ je dostavio nacrt izmjena Izbornog zakona BiH prema kojem bi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mogao biti prvoplasirani kandidati koji ima najveći broj glasova u bar tri od pet kantona u FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Nakon njegovog prijedloga Ambasada SAD-a BiH je više puta istaknula da način izbora članova Predsjedništva ne može biti izmijenjen bez promjena Ustava BiH, odnosno da samo izmjena Izbornog zakona BiH, kako su iz HDZ-a planirali, nije izvodiva.

Zatim su predstavnici “trojke” pozvali sve parlamentarne stranke kako bi razgovarali o izmjenama Ustava BiH, ali opozicionari iz oba entiteta ne žele učešćem legitimizirati te dogovore. Zbog toga se nisu ni pojavili danas.

Nakon sastanka Staša Košarac iz SNSD-a istakao je da izmjena ustava nije najvažnija teme, najvažnija tema je implantirati dogovor iz Laktaša.

“Dogovor je postignut 18. januara i čini mi se da se dogovor iz Laktaša pokušava derogirati, radi nekih 'sarajesvkih interesa'. O ovom pitanju se dans nije kredibilno govorilo, izmjena ustava su ozbiljno pitanje. I mislim da je ovo pokušaj skretanja pažnje sa dogovora iz Laktaša. Mi smatramo da je dogovor iz Laktaša put prema EU, bez utjecaja strana. I sada će u srijedu biti na ispitu dogovor iz Laktaša”, poručio je Košarac.

Elmedin Konaković nakon sastanka pokušavao se “vaditi” rekavši da ono u Laktašima nije bio “dogovor” nego samo razgovor i da su sazvali današnji sastanak da utvrde ima li političke volje za rješavanje ovih problema. I utvrdili su da nema. Međutim, nije stvar u političkoj volji, nego u tome da ono u Laktašima jeste bio dogovor, a sastanak su sazvali kako bi svi bespogovorno aminovali taj dogovor, katastrofalan za državu Bosnu i Hercegovinu.

I naravno, kako se ni “domaćini” nisu pojavili na sastanku, osim Konakovića i Forte, Konaković je to opravdao time da su se dogovorili da nema potrebe da budu predsjednici stranaka na sastanku. Majstor izgovora.