Do sada je Švedska dobila odobrenje 29 od 31 zemlje za članstvo u NATO-u. Türkiye je zaustavila članstvo Švedske u NATO-u, navodeći kao razlog podršku terorističkoj organizaciji PKK. Mađarska, navodeći da nema prijetnje sigurnosti Švedske, izražava da će svoj stav oblikovati prema odluci Turske. Mađarski premijer Viktor Orban izjavljuje da se Budimpešti ne žuri s odobravanjem članstva.

Na ovoj kritičnoj tački gdje je proces u zastoju, prvi korak za članstvo Švedske u NATO-u napravljen je u utorak u turskom parlamentu. Protokol o pristupanju prihvaćen je većinom glasova u Odboru za vanjske poslove. Međutim, proces još nije dovršen. Konačnu odluku donijet će Sabor. Raspored rasprave još nije jasan.

Već sada postavljanje ovog pitanja u sadašnjem kontekstu nije nimalo prikladno. Neposredno prije glasanja, teroristi PKK u sjevernom Iraku izveli su napad i ubili 12 turskih vojnika. Raspoloženje javnosti je napeto i osjetljivo.

Njihova zabrinutost opravdana je u cijelosti. Teroristi PKK koji su napali turske vojnike djeluju pod komandom i kontrolom Sjedinjenih Država, čelnika NATO-a. Ovo više nije samo tvrdnja. PKK se službeno finansira kroz finansijsku pomoć dodijeljenu u budžetu SAD-a. Unatoč dugogodišnjem članstvu Turske u Atlantskom paktu od 1952. i unatoč što je druga najveća vojska saveza, Washington odbija odobrenje za prodaju Patriota, F-35 pa čak i F-16. Međutim, nema oklijevanja u podršci PKK-u. Oružje koje ta organizacija koristi u svojim terorističkim aktivnostima najnovija je NATO tehnologija.

Samo sedam dana prije napada u kojem su poginuli naši vojnici, u medijima su se pojavile informacije da su američke vojne snage u Siriji i teroristička organizacija PKK/YPG izvele zajedničke vježbe u Hasaki. Ministar odbrane Yaşar Güler također je dao izjavu u kojoj je izrazio reakciju na SAD.

 

U takvoj atmosferi strankama u parlamentu vrlo je teško reći da odluci koju SAD u Općoj skupštini doživljavaju kao nametanje.

Svjesni smo da Švedska napušta toleranciju koju je pokazala prema terorističkoj organizaciji PKK u prošlosti. Iako su učinci ograničeni, donijeli su propise koje treba ozbiljno shvatiti. Međutim, ako oni u Stockholmu smatraju članstvo vitalnim, dužni su učiniti više kako bi pokazali da cijene živote i sigurnost turskih građana.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, u izjavi u avionu po povratku iz nedavne posjete Mađarskoj, rekao je: "Kao što znate, poslali smo turskom parlamentu protokol o članstvu i pristupanju Švedske u NATO. Pitanje Švedske također se pojavilo u mom sastanku s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom. Također smo procijenili pitanje F-16 između SAD-a i nas u ovom kontekstu. Na sastanku je kazao:  'Vi to provedite kroz parlament, a ja ću to proći kroz Kongres na isti način.' Neka američki državni sekretar Antony Blinken i naš ministar vanjskih poslova Hakan Fidan istovremeno vode ovaj proces. Ako to uspijemo istovremeno, imat ćemo mnogo lakše šanse da to prođe kroz naš parlament.

Još jedan komplicirajući faktor u parlamentarnom procesu su negativni stavovi Kanade i nekih saveznika u nabavci za odbranu... Sve je to međusobno povezano. Vjerujem da će pozitivan razvoj događaja koji očekujemo u vezi s pitanjem F-16 Sjedinjenih Država i Kanade koja će održati svoja obećanja ubrzati pozitivno stajalište našeg Parlamenta po tom pitanju. S druge strane, postoje obećanja koja nam je Švedska dala u Vilniusu. Očekujemo da će ona biti ispunjena i pomno pratimo razvoj."

Ukratko, Švedska može ubrzati proces članstva putem inicijativa sa SAD-om i Kanadom. /Melih Antiok, Daily Sabah/