Ekonomija | 07.07.2022.

Prvi efekti

Odluka Vijeća ministara BiH daje rezultate: Pelet jeftniji za 50, a bukova drva za 10 KM

Podsjetimo, prema odluci koju je donijelo Vijeće ministara, ograničen je izvoz određenih vrsta neobrađenog drveta čije su dimenzije poprečnog presjeka najmanje 15 centimetara. Ovakva odluka je ostavila mogućnost da se izvoze proizvodi čije su dimenzije poprečnog presjeka ispod 15 cm

R. I.

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je donesena 15. juna, a odnosi se na zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, daje prve rezultate. 

Cilj donošenja ove odluke je bio da se smanje cijene u BiH, a do toga je već došlo. Iz kompanije Drvosječa su Faktoru potvrdili da je došlo do sniženja cijena.

"Pelet umjesto 640 KM za tonu, košta 590 KM. Također, metar iscjepanih bukovih drva sa prijevozom do adrese sada košta 138 KM, a prije odluke cijena je iznosila 148 KM", rekao je za Faktor Muhamed Helać, portparol firme Drvosječa.

Podsjetimo, prema odluci koju je donijelo Vijeće ministara, ograničen je izvoz određenih vrsta neobrađenog drveta čije su dimenzije poprečnog presjeka najmanje 15 centimetara. Ovakva odluka je ostavila mogućnost da se izvoze proizvodi čije su dimenzije poprečnog presjeka ispod 15 cm.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, za prva četiri mjeseca 2022. godine 90,1 posto izvoza je otpadalo na proizvode čiji je izvoz zabranjen odlukom Vijeća ministara.

Mnogi izvoznici u našoj zemlji su nezadovoljni odlukom i tvrde da im je ugrožen opstanak firmi i da će biti prisiljeni otpustiti veliki broj radnika, a neki najavljuju i potpuno gašenje firmi.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Više od polovine baterija za električna vozila proizvodi se u Kini

Zbog ekstremnih vrućina Rajna u Njemačkoj skoro presušila

Povećanje broja putnika na svim pravcima, u planu voz za Zagreb

Jezero Tuz neobične boje privlači mnogobrojne turiste