Približno 74.500 liječnika obučenih u Indiji odlučilo se napustiti svoju zemlju i potražiti posao u inostranstvu, u državama OECD-a. Iako je broj doktora u odnosu na broj stanovnika u Indiji veoma nizak u poređenju sa svjetskim prosjekom, niko ne može zaustaviti “odliv mozgova” iz ove zemlje, što predstavlja sve veći problem za stanovništvo.

Gotovo dvije trećine indijskih liječnika nastanilo se u SAD-u, dok ih je približno 19.000 otišlo u Veliku Britaniju. Unatoč sličnoj veličini populacije, broj ljekara obučenih u Kini, a koji su odlučili da rade u inostranstvu, u državama OECD-a, bio je mnogo manji i iznosio je približno 8.000. Kineski liječnici uglavnom su za svoje destinacije odabrali SAD i Australiju.

Među zemljama koje su izuzetno pogođene odlaskom ljekara, ističe se Rumunija, članica Evropske unije, iz koje je 22.000 liječnika pronašlo posao u inostranstvu. Kada bi se svi vratili kući, to bi povećalo radnu snagu domaćih ljekara za čak 37 posto. Dakle, svaki treći liječnik obučen u Rumuniji napustio je ovu zemlju.

Među državama iz koje liječnici u inostranstvo odlaze u velikom procentu, ističu se još Egipat (16,8 posto) i Pakistan (10,6 posto).

Zanimljiv je podataka da je skoro 19.000 liječnika iz Njemačke (5 posto) i nešto više od 18.000 liječnika iz Velike Britanije (8,6 posto) također otišlo da radi u drugim razvijenim zemljama.

S druge strane, Izrael, Novi Zeland, Irska, Norveška, Švicarska i Australija, u vrhu su država u kojima rade liječnici školovani u inostranstvu. U tome prednjači Izrael u kojem je 2019. godine čak 57,8 posto liječnika bilo školovano u inostranstvu. Ipak, treba imati u vidu da je polovina tih liječnika rođena u Izraelu, ali su znanje stekli u drugim zemljama, nakon čega su se vratili u svoju državu.