Uskoro će korisnici Netflixa moći pogledati šestodijelnu miniseriju "Boss" u čijem je središtu kolumbijska kokainska Kuma i crna udovica Griselda Blanco. Glumit će je Sofia Vergara, koja je postala najpopularnija po ulozi u televizijskoj humorističnoj seriji "Moderna porodica". Ali to nije jedini prikaz kraljice droge, nnju je već ranije predstavila Catherine Zeta-Jones, a Jennifer Lopez to će učiniti u nadolazećem filmu "Kuma".

Griselda Blanco vladala je u industriji kojom dominiraju muškarci. Majka četvero djece brzo se popela na hijerarhijsku ljestvicu, niko joj nije stao na put. S onima koji su bili tako nerazumni, sama se nosila. Ubila je trojicu svojih muškaraca i još 250 ljudi. Neke čak i samo zato što joj se nije svidio način na koji su je gledali. Ponosno je govorila da je najopasnija žena ikad. Iako je većinu ubistava naručila, nije se bojala ni sama zaprljati ruke. "Naručila bi nečije ubistvo s lakoćom s kojom neko drugi naručuje pizzu", rekao je jednom njezin bliski saradnik.

Potrošila je novac koji je zaradila upravljajući ogromnim carstvom droga vrijednim više od milijardu i pol eura. Posjedovala je luksuznu vilu u Kaliforniji, prestižni penthouse u Miamiju, hvaleći se dijamantima koji su nekada bili vlasništvo argentinske prve dame Eve Peron. Također se razmetala pozlaćenom automatskom puškom ukrašenom smaragdima.

Nasilje je pratilo Griseldu od ranog djetinjstva koje je provela s majkom u siromašnom kvartu Cartagene u Kolumbiji. Mama je bila ovisna o alkoholu, prodavala je svoje tijelo za novac, a mala Griselda češće je dobivala šamar nego zagrljaj. U dobi od tri godine, bilo je to 1946. godine, preselila se s majkom u zloglasni Medellin, gdje je ušla u svijet kriminala. Njezin bivši partner kasnije se prisjetio da je u jedanaestoj godini Griselda navodno otela desetogodišnjaka iz bogate porodice, zatražila otkupninu i ustrijelila dijete nakon što niko njezinu prijetnju nije shvatio ozbiljno. Još prije trinaeste godine postala je izvrsna džeparoška, a s trinaest godina pobjegla je od kuće od seksualnih napada majčinog partnera, zarađujući za život krađom i pljačkom.

Prema nekim informacijama, slijedila je majčine korake i postala prostitutka kako bi zaradila bilo kakav novac, ali je kasnije sama demantirala te optužbe. Kao tinejdžerka udala se za svog prvog supruga Carlosa Trujilla, koji je trebao biti njezin makro, prije nego što je uopće napunila 21 godinu. Rodila je troje djece-Jasona, Ubera i Osvalda. Navodno je ubila Carlosa zbog nekog neuspjelog posla, a ubrzo nakon toga udala se za krijumčara kokaina Alberta Brava.

Godine 1964. porodica je emigrirala u Sjedinjene Države s lažnim pasošima i tamo su, zahvaljujući prijateljstvu sa Pablom Escobarom, počela uvoziti kokain. Griselda i Alberto krijumčarili su drogu u odjeći koja je uvezena u Ameriku. Upravo je ona otvorila tvornicu za proizvodnju ženskog donjeg rublja u Kolumbiji, skrivala drogu u posebnim skrivenim džepovima gaćica, korzeta i grudnjaka, nosile su ih kokainske „mazge“, uvozeći drogu u zemlju. Zapošljavali su više od 1500 ljudi.

Radila je manje-više glatko više od desetljeća, a u aprilu 1975. godine, nakon što je podignuta optužnica za krijumčarenje i trgovinu drogom na saveznoj razini, privatnim je avionom pobjegla u Kolumbiju. Izbjegla je hapšenje. U domovini su se ona i Bravo posvađali, optužujući se za krađu milijuna. Pucala je u njega iz pištolja koji je uvijek nosila skrivenog u čizmi od nojeve kože. Prije nego što je umro, također ju je još jednom upucao, ali samo ju je ranio u trbuh. Kad ga više nije bilo, preuzela je kontrolu nad cijelim poslom.

Nekoliko godina kasnije vratila se u Sjedinjene Države i nastanila se u Miamiju. Tih godina je Miami bio u kandžama kriminala, ulice su bile pune nasilja, a ubistva su dostizala rekordan nivo. To su bile godine kada se u Sjedinjene Države krijumčarilo više kokaina nego marihuane. Vodeći razgranati lanci droga zarađivali su osamdeset miliona eura mjesečno. Da bi se to zaustavilo, vlasti su osnovale posebnu policijsku jedinicu.

Godine 1978. Griselda se udala za kolegu kriminalca, poznatog pljačkaša banaka Darija Sepulvedu, s kojim je imala sina Michaela Corleonea. Vratili su se u Miami, gdje su njezini podređeni usred bijela dana ubijali ljude na ulici. Djelovala je nepobjedivo, hranila se nasiljem.

Godinama je bila ovisna o drogama, a tijelo joj je, posebno lice, toliko transformirano drogom da je policija nije ni prepoznala. Organizirala je orgije u svojoj vili, prijeteći posjetiteljima pištoljem ako odbiju seks pred njom. Čuvao ju je njemački ovčar nazvan Hitler. U to je vrijeme ubila čak osam striptizeta za koje je sumnjala da spavaju sa njenim suprugom. Je li to istina ili ne, uopće nije bilo važno.

U njenom kartelu protivnike su ubijali "kaubojski", u jednom su slučaju ušli u trgovački centar u ogromnom kombiju i počeli nekontrolirano pucati. Ubijena su dva dilera droge i četiri prolaznika. Međutim, uglavnom su ubijali tako da ubica prođe pored žrtve na motociklu i puca u nju. Ova se tehnika koristi do danas.

Zbog nasilja su mrtvozornici morali iznajmiti dodatne zamrzivače tako da imaju gdje staviti tijela. Njezini su štićenici također imali naredbe da ubijaju djecu ako su to bili potencijalni svjedoci njihovih zločina. Godine 1983. riješila se svog trećeg supruga. Naredila je da ga ubiju kad je oteo sina tokom spora u vezi sa starateljstvom.

Nakon deset godina lova na Griseldu, konačno ju je u Kaliforniji 1985. godine uhvatio agent DEA-e Bob Palombo. Kad su provalili u njezin bungalov, agenti su bili šokirani. S Biblijom u rukama, žena koja se predstavila kao Bette gledala ih je iz kreveta. "Sigurno ste me zamijenili s nekim", rekla im je. Nisu. Palombo je bio toliko sretan da ju je napokon uhvatio da ju je poljubio u obraz prije hapšenja. Nije mu uzvratila poljubac.

Osuđena je na petnaest godina zatvora, a kasnije na Floridi na još dvadeset. Godine 2004. puštena je i protjerana u Kolumbiju, gdje je, prema lokalnim medijima, živjela prilično mirno, ali je ipak navodno ubijala konkurente. Godine 2012. u dobi od 69 godina, ubila su je dvojica muškaraca na motociklu ispred mesnice u Medellinu s dva hica u glavu. Mirna penzija i smrt u snu jednostavno nisu bili mogući za ženu koja je stekla toliko neprijatelja.