Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po ko zna koji put u javnost je plasirao tezu o potrebi dobrih odnosa Srbije i Bošnjaka, odnosno Srba i Bošnjaka. Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova, smatraju u Stranci demokratske akcije (SDA).

- Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka.

Upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su "Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS". Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava - navodi se u saopćenju SDA.

Podsjetimo, Aleksandar Vučić je u svom istupu za srbijanske medije kazao  da misli da su, za budućnost ovih prostora, ključni odnosi s Bošnjacima. "Suočeni smo sa patološkim licemjerjem sa svih strana, mislim da su ključni odnosi u budućnosti, odnosi koje ćemo morati da razvijamo sa Bošnjacima, ali oni kažu da Republika Srpska ne može da bude država, a priznaju Kosovo kao državu i ne smeta im što ih naoružavaju", rekao je Vučić, dodajući kako "uz to pitaju zašto ja puštam Dodika da priča sa mnom o čemu hoće, kao da sam ja policajac".