Penzionirani general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj  nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57,07 posto glasova birača.

Njegov suparnik, bivši remijer i poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na mrežnim stranicama Češkog ureda za statisttiku.

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i bira guvernera Centralne banke te ustavne suce.

Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tokom izborne kampanje poručivao da želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a".

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, je  poduzetnik porijeklom iz Slovačke, poslovni magnat u sektoru hemikalija, hrane, poljoprivrede i medija. Njegovo bogatstvo je bilo predmet istrage pravosuđa, a izbore u drugom krugu je nazvao "referendumom o Babišu".

Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj porodici. 

Predsjednik na odlasku, Miloš Zeman, održavao je bliske veze s Moskvom sve do ruske invazije na Ukrajinu kada je napravio oštar zaokret.

Pavel se prijavio u vojsku tokom komunističkog doba kada je Prag bio dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza, a odlikovan je za sudjelovanje u mirovnim operacijama u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Napredovao je do komandanta češkog glavnog šataba i bio je predsjednik vojnog odbora NATO-a tri godine prije penzionisanja 2018.

Nakon diplome Pavel je radio u Vojnoj obavještajnoj službi (1991.–1993.). Služio je u čehoslovačkom kontingentu UNPROFOR-a u Bosni.

U januaru 1993. njegova jedinica je poslana da evakuira francuske vojnike koji su bili pod opsadom srpskih trupa. Francuska vojska nije uspjela evakuirati bazu zbog uništene lokalne infrastrukture i mosta, a češka vojska je poslana da provede evakuaciju jer su se nalazili samo 30 kilometara od baze. Pavel je u bazu otišao s 29 vojnika i dva naoružana transportera OT-64 SKOT.

Tokom dvosatnog putovanja, Pavelova se jedinica suočila s raznim preprekama koje su usporavale operaciju, uključujući srušena stabla na cesti koja su vojnici morali uklanjati dok su bili pod minobacačkom vatrom. Kada je jedinica stigla u bazu, dva francuska vojnika su bila mrtva, a nekoliko ih je ranjeno. Na kraju je 55 francuskih vojnika evakuirano iz baze a Pavel je odlikovan u Češkoj i u Francuskoj.

Tokom predsjedničke kampanje tražio je da njegova srednjevropska zemlja ostane čvrsto u Evropskoj uniji i NATO-u, te da podržava daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije.

Babiš je finale svoje kampanje izgradio na strahu od rata u Ukrajini izazvanog širenjem ruske invazije. Rekao je da bi ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima i sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat.

Kao čelnik najveće opozicione stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao protest protiv vlade za koju je rekao da je učinila malo kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.