Maroko radi na projektiranju plinovoda kojim će se opskrbljivati ​​energijom iz Nigerije. Nigerijske i marokanske vlasti naručile su od australske inženjerske kompanije Worley da provede preliminarnu studiju inženjeringa i dizajna projekta plinovoda, koji je dug više od 7000 kilometara i koji će proći kroz 11 zapadnoafričkih zemalja.

Rabat radi na različitim frontovima kako bi osigurao potrebnu energiju suočen s lošim odnosima s Alžirom, koji je prekinuo plinovod Magreb (GME).

Worley je, u dogovoru s Nacionalnim uredom za ugljikohidrate i rudnike (ONHYM) i Nigerian National Petroleum Corp. (NNPC), u priopćenju objavio da će to biti najduži morski plinovod na svijetu i drugi najduži ukupno, iza kineskog plinovoda Zapad-Istok, koji je dugačak nešto više od 8700 kilometara.

Projekt naftovoda pokrenut je 2016. u Abudži, pod predsjedanjem kralja Muhameda VI i nigerijskog predsjednika Muhammadua Buharija. “Ovaj projekt velikih razmjera povezat će plinske resurse Nigerije, one nekoliko zemalja zapadne Afrike i Maroka, te će tako pogodovati ekonomskoj integraciji ove regije kontinenta”, izvještavaju lokalni mediji.