Aerodromi u Federaciji BiH uskoro bi mogli biti dati pod koncesije “stranim investitorima”. Naime, ambasadori SAD-a i EU u BiH Michael Murphy i Johann Sattler poslali su prošle sedmice Vladi Federacije BiH pismo u kojem zahtijevaju “energetsku tranziciju” i “reformu javnih preduzeća”. Jedna od reformi bi se trebala odnositi na aerodrome u Federaciji, koji bi, prema stavu ambasadora Murphya i Sattlera, trebali biti dati pod koncesije.

“Podsjetimo, godinama međunarodni zvaničnici, među kojima je i bivši supervizor za Brčko diskrikt Michael Scanlane, pokušavali su izdejstvovati odluke prema kojima bi Aerodrom Sarajevo, ali i drugi aerodromi, otišli pod kocesije. Stranim investitorima. Scanlane je, prema informacijama Istrage, svoje aktivnosti provodio u saradnji sa biznismenima iz Srbije. Treba napomenuti i da su kadrovi HDZ-a i Trojke u Vijeću ministara BiH uveli dodatne takse koje sprječavaju razvoj Aerodroma Tuzla”, naveo je portal istraga koji je i objavio pismo.

Dan nakon objave pisma oglasio se i doskorašnji premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić.

"Jučer je nametnuti Nikšić napismeno dobio "program rada" koji njegova nametnuta vlada nema. Taj program, naravno, sadrži instrukcije čijim slijeđenjem bi se odužio onima koji su ga nametnuli suspenzijom Ustava. Ne treba sumnjati da će oni koji su pristali da manjak izbornog legitimiteta nadomjeste obećanjima stranim centrima moći ispuniti zahtjeve da nas učine energetski ovisnim i oduzmu nam ključnu infrastrukturu”, komentorao je Novalić na svom Facebook profilu, zaključivši: “Ovo mojoj Vladi nisu smjeli ni pomisliti da predlože, jer su znali da ne može proći.”