Jedan telefonski poziv učinio ga je milijarderom, Jim Ratcliffe bio je na kampovanju u Škotskoj 2005. godine, kada mu je zazvonio mobitel. Finansijski direktor BP-a želio mu je dati prijedlog, devet milijardi za petrohemijski posao. Odmah je prihvatio. Ugovorom je utrostručena veličina kompanije Ineos, firme   koju je Ratcliffe osnovao 1998. s još dva partnera, Andyjem Curriejem i Johnom Reeceom. “Sve je bilo nadrealno. Nisam rekao menadžeru BP-a da sam upravo sišao s motora i da sam bio prekriven blatom i govnima”, napisao je biznismen u svojim memoarima pod naslovom „Alhemičari“.

Polemičar, nemilosrdni pregovarač, alergičan na poreze, vitez  i gorljivi branitelj Brexita, Sir Ratcliffe je upravo sebi kupio dar za Božić. Na Badnjak je zaključio ugovor o kupovini 25% Manchester Uniteda od porodice Glazer. Pobijedio je u utrci protiv katarskog šeika Jessima bin Hamada Al Thanija, nakon što je Glazerima isplatio 1,3 milijarde dolara. Ugovor će mu omogućiti dva mjesta u upravnom odboru kluba i omogućiti mu da preuzme sportske poslove. Uz to, Ratcliffe će uložiti još 300 miliona u poboljšanje stadiona – legendarnog Old Trafforda. "Kao doživotni navijač kluba, jako sam sretan što smo uspjeli postići dogovor", rekao je u izjavi koju je objavio na službenoj web stranici kluba. Poslovni čovjek, koji sada pokazuje svoju ljubav prema Crvenim vragovima, prije godinu dana nije uspio u pokušaju da kupi Chelsea.

Ratcliffe je druga najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu – odmah iza kralja usisavača, Jamesa Dysona – s bogatstvom procijenjenim na 19,4 milijarde eura, prema Bloombergu. Međutim, njegovo je porijeklo mnogo skromnije. Rođen je u području Greater Manchestera, petrohemijski je inženjer, a njegovi prvi poslovi bili su vezani uz energetiku i finansije. U dobi od 40 godina preokrenuo je karijeru, založio kuću i osnovao svoju prvu firmu. Zatim je došlo do lansiranja Ineosa, kompanija se brzo penjala stazama uspjeha kupujući imovinu koju su naftni giganti, u jeku restrukturiranja, prodavali na aukciji.

U prvih 10 godina svog života napravio je 20 akvizicija kompanija kao što su BP, BASF ili SCI, između ostalih. Trenutačno je Ineos hobotnica s višestrukim interesima, prometom (podaci iz 2022.) od blizu 65 milijardi eura (uključujući prihod koji osiguravaju njegovi udjeli u različitim zajedničkim pothvatima) i 26 000 zaposlenika.

Ratcliffe ima dvije strasti. Prva je sport — trči maratone, vozi brdske biciklističke rute i napravio je ekspedicije na Sjeverni i Južni pol. Drugo, nije mu problem „isprljati se“ kako bi došao do onoga što želi, Prošlog ljeta rekao je da je britanska energetska politika "smeće". Vrlo je kritičan prema britanskoj vladi zbog zabrane frackinga jer "ignorira naučnu zajednicu" i zbog obeshrabrivanja ulaganja u naftu i plin u Sjevernom moru svojim porezima na eksploataciju.

Ineos je 2010. preselio svoje sjedište u Velikoj Britaniji u Lausannu kako bi uštedio na porezu. Matična kompanija vratila se na britansko tlo 2016., ali mnoge podružnice i dalje imaju sjedište u Švicarskoj, navodi Financial Times. Osim toga, poduzetnik je 2019. godine odlučio preseliti svoje porezno prebivalište u Monako, a tu je odluku obrazložio objašnjenjem da je donosi u dobi od 65 godina te da je stoga gotovo cijeli život plaćao porez u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hermetičan je prema medijima. Danas ima 60% udjela u Ineosu, poduzeo je diverzifikaciju firme posljednjih godina. Većinu novčanog toka i dalje pridonosi petrohemijsko poslovanje, ali grupa također ima odjel za potrošače koji uključuje marku odjeće Belstaff i njezin automobilski projekt s Grenadierom 4x4, modernom verzijom legendarnog Range Rovera. Aktivnki su i u sportu, grupacija godinama ima jedan od najboljih biciklističkih timova na svijetu, ima interesa u svijetu ragbija i jedrenja, jedna je od sponzora ekipe Formule 1 Mercedes-AMG Petronas i vlasnik je fudbalskih klubova poput Lausanne i Nice.

Naviknut na uspjeh u gotovo svemu čega se dotakne, Ratcliffe sada ima izazov vraćanja sjaja Manchester Unitedu. Klub u kojem su igrale zvijezde poput Bobbyja Charltona, Georgea Besta, Ryana Giggsa i Cristiana Ronalda prolazi kroz jako dugu sušu titula i utakmica. Ali loš sportski učinak, međutim, nije se odrazio na poslovanje. Manchester United je četvrti klub na svijetu po prihodima (688 miliona eura), Glazeri su 2005. kupili klub za 800 miliona, a sada mu berzovna vrijednost iznosi 3,379 milijardi. Sada je red na alhemičara: on mora pretvoriti brojeve u titule.