Prvi doseljenici prošli su nezapaženo prije šest godina u njemačkom Grabowu, blizu Blumenthala, S vremenom su mještani postali svjesni kako doseljenici preuzimaju sve više zemlje na kojoj osnivaju svoje 'porodične farme'.

“Ni s kim ne razgovaraju niti komuniciraju”, kaže Helge, koji cijeli život živi u okrugu Ostprignitz-Ruppin u Brandenburgu. "Oni ne sudjeluju na sastancima zajednice niti razmjenjuju svoje poljoprivredne proizvode, osim među sobom... a njihova djeca ne idu u školu." Kršenje zakona, jer je školovanje djece obavezno po zakonu, bila je prva stvar koja je privukla pažnju lokalnih vlasti. Ali oni ne otvaraju vrata socijalnim radnicima i izbjegavaju zakonsku usklađenost prijavom i odjavom maloljetnika kao stanovnika u drugim zemljama.

Oni su članovi pokreta Anastazija, s više od 20 naselja u Njemačkoj, čiji se rast u srednjoj Evropi počinje sve više primjećivati. Njihov cilj je pobjeći od kozmopolitizma, a usput su skloni kršenju ustavnih normi, što ih čini predmetom interesovan ja policije.

Sve je počelo jednim romanom. Ruski pisac Vladimir Megre, koji živi u Ukrajini, između 1996. i 2010. napisao je sagu pod naslovom 'Zvučni cedri Rusije'. Prvi svezak, 'Anastazija', štampan je na kredit u Moskvi, a autor ga je dijelio u podzemnoj željeznici, no do danas je prodano više od 11 miliona primjeraka na 20 jezika ovog ekološkog vodiča koji uči kako začeti i školovati djecu na samodostatnim farmama, u porodicama sa ocem i majkom i tako ih maknuti od utjecaja kosmopolitskih društava.

Kontakt s prirodom i ezoterija isprepleteni su s etničkom vizijom društva u ovim knjigama, koje postuliraju da su demokratije u padu i da je najbolji način da se djeca pripreme za budućnost i zaštite od elitne jevrejske osobe koja manipulira dekadentnim svijetom usaditi im novi oblik društva od malih nogu. Godine 2005. osnovana su prva naselja u Rusiji s između 10.000 i 50.000 ljudi. Frank Ludwig preveo je Megreove knjige na njemački krajem 1990-ih i pokret se počeo širiti u srednjoj Evropi.

"Njihovi predstavnici otvoreno izražavaju razumijevanje naroda na koji utječe isključivo etnička pripadnost, uz česta pozivanja na nacionalsocijalističku terminologiju", tvrdi Ured za zaštitu njemačkog ustava koji klasificira ovu gruou kao opasni ekstremno desni pokret. Upozorava da je cilj ovih pokreta uglavnom "očuvanje Nijemaca" a “biti Nijemac” ovdje se definira uglavnom pribjegavanjem etničkom konceptu naroda u smislu ‘völkisch’ ideologije ‘krvi i tla’.

Njemačke vlasti također su otkrile Anastasijinu blisku vezu s drugim antiustavnim grupama poput Reichsburgera, koji je prošle godine organizirao pokušaj državnog udara, s planovima da silom preuzme njemački parlament i zamijeni demokratsku vladu njemačkom diktaturom.

Od 2020. Moving Together Initiative promovira putem Telegrama mrežu za mobiliziranje “etničkih Nijemaca” u stvaranju naselja diljem srednje Evrope, kojima pruža savjete i podršku. Grupa se prvobitno pojavila u Leisnigu u centralnoj Saskoj, s porodicama iz Porajnja-Falačke, Sjeverne Rajne-Vestfalije, Donje Saske i Mecklenburga-Zapadne Pomeranije na povoljnim lokacijama, sa niskim cijenama nekretnina i depopulacijom.

Neki od pridošlica bili su otprije poznati na neonacističkoj sceni, poput od 2009. godine zabranjene „Njemačke mladeži vjerne domovini“ ili političkog spektra desničarskih ekstremista. Pokreću farme kao 'organski poljoprivrednici' gdje muškarci kose u tradicionalnim nošnjama, s kosom u ruci, a žene nose duge suknje.

U osmišljavanju i promociji ovog projekta vrlo aktivno je sudjelovao 'narodni učitelj' bloger Nikolai Nerling, osuđen za poticanje mržnje. Nerling je radio kao učitelj u Berlinu, sve dok nije izbačen zbog svoje krajnje desničarskih stavova. Povezuje ga se s Reichsburgerovim idejama i teorijama pokreta Querdenker (lateralni mislioci), koji umanjuju značaj holokausta i osuđuju 'traume krivice' koje se, po njegovom mišljenju, Nijemci moraju otresti.

​U Brandenburgu su bračni par Iris i Markus Krause od 2014. zahvaljujući zajmovima i privatnim donacijama stekli najmanje 84 hektara zemlje za postavljanje 17 naselja. U Austriji Ured za zaštitu ustava smatra da imaju oko 800 članova. "Radi se o životu bez povrede prirode i poštivanju naše vlastite prirode", objašnjava Rupert Peterlechner, vlasnik Anastasialanda u Sankt Radegundu, farme koju je naslijedio od svojih roditelja 1983. godine i koju je pretvorio u organsku poljoprivredu i samodostatnu permakulturu, nakon što je pročitao knjige od Megrea.

Istaknuti njemački 'anastazijanac', Norman Kosin, preselio se s porodicom na farmu 2019. godine i promovirao je pokret na društvenim mrežama rečenicama poput: "Više od 50% životnog djela svakog Nijemca ukrali su cionisti" ili "Mračne sile, samo zlo, nas drže zarobljenima u biomatrixu." Uputama o meditaciji, ljekovitom bilju i izjavama podrške Donaldu Trumpu prikupio je sljedbenike na 53 hektara.