Istraživači u Berlinu identificirali su žive rođake ljudi čiji su posmrtni ostaci ukradeni iz Tanzanije i odneseni u Njemačku na "naučne" eksperimente tokom kolonijalne ere. Berlinski Muzej prahistorije i rane historije provodi istraživanje od 2017. na oko 1100 lobanja uzetih iz onoga što je tada bilo poznato kao Njemačka istočna Afrika.

Muzej je saopćio da je DNK analiza pružila jasnu vezu sa živućim potomcima u Tanzaniji, pozdravljajući ovo otkriće kao "malo čudo" te dodao: "Rođaci i vlada Tanzanije sada će biti obaviješteni što je prije moguće."

Lobanje su dio zbirke od oko 7700 lobanja koje je muzej preuzeo od berlinske bolnice Charité 2011. Mnoge su bile dio zbirke koju je okupio liječnik i antropolog Felix von Luschan tokom njemačke kolonijalne vladavine, javlja Guardian.

Smatra se da su ostaci opljačkani s groblja i drugih grobnih mjesta diljem svijeta i doneseni u Njemačku radi "naučnih" eksperimenata. Njemačka istočna Afrika uključivala je današnji Burundi, Ruandu, Tanzaniju i dio Mozambika.

Iz muzeja su rekli da su njihovi istraživači uspjeli prikupiti dovoljno informacija o osam lobanja da zaslužuju potragu za određenim potomcima.

Za jednu lobanju pronađeno je potpuno genetsko podudaranje s čovjekom koji je još živ. Titula "Akida" na lobanji ukazivala je na to da je pripadala visokom savjetniku Mangi Melija, moćnog vođe etničke grupe Chagga u kasnim 1800-ima. Uzorak DNK pružio je direktnu podudarnost s potomkom Akide, saopćio je muzej. Gotovo potpuno podudaranje s potomcima naroda Chagga također je potvrđeno u još dvije od osam pregledanih lbanja.

U posljednjih 20 godina u Njemačkoj se više raspravlja o zločinima koje je počinila tokom kolonijalne ere. U njemačkoj jugozapadnoj Africi, sada Namibiji, Njemačka je odgovorna za masovna ubistva domorodačkog naroda Herero i Nama u onome što mnogi historičari nazivaju prvim genocidom 20. stoljeća.

Njemačka je Namibiji vratila lobanje i druge ljudske ostatke koje je poslala u Berlin. Godine 2021. Njemačka je službeno priznala da je počinila genocid u Namibiji i obećala milijardu eura za podršku potomcima žrtava.