Suosnivač engleskog benda Pink Floyd, Roger Waters, razići će se s njemačkom izdavačkom kućom BMG nakon gotovo sedam godina ugovora zbog javne podrške Palestini u kontekstu sukoba s Izraelom u Pojasu Gaze, te njegovih komentara o Ukrajini i Sjedinjenim Državama.

Vijest su objavili različiti specijalizirani mediji poput Varietyja i Rolling Stonea, koji su se složili da su "kontroverzna" mišljenja 80-godišnjeg umjetnika bila razlog odluke kompanije, koja je prošle godine planirala pokrenuti remake transcendentalne "Dark Side of the Moon" (1973.), iako je Thomas Coesfeld - koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora prošlog jula - otkazao projekat.

U novembru je Waters je u intervjuu s američkim odvjetnikom i novinarom Glennom Greenwaldom sugerirao da će ga BMG "otpustiti", a iako je diskografska kuća odbacila komentar,muzičar je odgovorio objavom da je njegov otkaz rezultat pritisak proizraelskih interesa na Bertelsmann, firmu koja je vlasnik BMG-a.

BMG je bio dio Kreativne zajednice za mir, proizraelske organizacije, koja je u u julu prošle godine objavila otvoreno pismo upućeno svojim rukovodiocima da "preispitaju" svoj profesionalni odnos s Watersom. Nedugo nakon sedmog oktobra, Bertelsmann je svoj stav obznanio izjavom u kojoj su izrazili svoju "solidarnost" sa zemljom kojom upravlja Benjamin Netanyahu.

Otkazivanje ugovora još je jedna od reakcija na propalestinski stav pjevača i basiste Pink Floyda, koji se oduvijek zalagao za ljudska prava, protiv fašizma i ugnjetavanja, kako u svojim javnim izjavama, tako i u svom radu.

Watews je u decembru govorio za TRT o onome što se događa u gazi. 

"Dok mi pričamo, oni vrše genocid u Gazi. Ljudi koji žive u Gazi sedmicama su danonoćno bombardovani sa F-16. Ne može se ni zamisliti kako je to. Činjenica da joj aplaudira najmoćnija imperija na svijetu (SAD) previše je odvratna za vjerovati. Da ne spominjemo organizaciju pod nazivom B'nai Brith, poznatu po svojim proizraelskim aktivnostima (u Kanadi), i kanadskog premijera Justina Trudeaua. On također pozdravlja sve ovo. Kako još uvijek pokušavaju prikazati Izraelce kao žrtve?", poručio je Waters.

Objašnjavajući da je njegov početak u palestinskom aktivizmu povezan sa smrću njegovog oca od strane njemačkih vojnika na italijanskom frontu tokom Drugog svjetskog rata.

"Ne mogu ispričati priču svog oca, a da se ne sjećam Gaze srcem i dušom. Mislim, to toliko utiče na moj život trenutno. Ono što Izraelci rade u Gazi je neopisivo", rekao je Waters.

Ističući da su vijesti mainstream medija o Izraelu i Palestini također "propaganda", Waters je naglasio da su mainstream mediji "glasnogovornik onih koji su na vlasti" i objavljuju ono što oni žele da se objavi.

Istakao je da je palestinsko pitanje "puno političkih i humanitarnih intriga".

"Izraelski lobi je pokušao da otkaže moje nastupe u Buenos Airesu uz obrazloženje da sam antisemit, a naravno da nisam. Ovo je čista glupost. Ipak, oni izmišljaju priče i onda ih pojačavaju, a onda ih iznova i iznova objavljuju", pojasnio je Waters.