Na Zapadu je sve više onih koji ostaju bez osnovnih prava samo zato što izražavaju svoj stav da Izrael mora prekinuti ubijanje palestinskih civila u Pojasu Gaze. 

Pod izgovorom da se bore protiv ekstremizma vlasti u zapadnoevropskim zemljama na sve načine pokušavaju ugušiti glasove onih koji ne žele šutjeti i koji se suprotstavljaju njihovim zvaničnim stavovima, ili samo izraze solidarnost sa Palestinskim narodom u Gazi. 

Posljednji se takav slučaj dogodio u Njemačkoj, kada su tamošnje vlasti oduzele izbjeglički status Zaidu Abdulnasseru. Zaid je Palestinac koji je iz Sirije izbjegao u Njemačku, gdje radi kao elektroinžinjer, a nakon što je javno iznio stav kojim osuđuje izraelsko ubijanje naroda u Palestini, uskraćeno mu je pravo na rad i na kretanje .

Zvanično je stajalište većine Zapadnih zemalja da Izrael "ima pravo da se brani", ali nijedan normalan čovjek ne može prihvatiti da to pravo podrazumijeva ubijanje civila, žena i djece, a Izrael radi upravo to. Zato će, bez obzira na represiju i zabrane, obični ljudi na Zapadu biti sve glasniji.