Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, oko 97.000 građana BiH od 1996. godine do danas odreklo se državljanstva Bosne i Hercegovine. Razlog tome je što Bosna i Hercegovina nema sporazum o dvojnom državljanstvu sa većinom država u svijetu. Građani BiH, ukoliko zemlja u kojoj žive ne dozvoljava svojim zakonima posjedovanje dvojnog državljanstva, obično se odlučuju odreći se državljanstva BiH.

Među zemljama koje danas dozvoljavaju dvojno državljanstvo su Danska, Norveška, Češka, Luksemburg, a od prošle sedmice i Njemačka. Prema procjenama organizacije Bosnia International, u Njemačkoj živi oko 60.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su se morali odreći matičnog državljanstva.

Bundestag je prošle sedmice usvojio nacrt zakona pod nazivom "Modernizacija Zakona o državljanstvu", koji je predložila koaliciona vlada koju čine Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska partija (FDP). Novi zakon nudi niz olakšica za sticanje prava na njemačko državljanstvo i omogućava pravo dvojnog državljanstva.

Vlada tvrdi da će plan ojačati integraciju imigranata i pomoći privlačenju kvalificiranih radnika.

"Moramo držati korak u utrci za privlačenje kvalifikovane radne snage. To znači da moramo dati ponudu kvalificiranim ljudima iz cijelog svijeta, baš kao što to rade Sjedinjene Američke Države i Kanada. Njemačko državljanstvo je očigledno dio toga", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser uoči glasanja.

Zakonom se period legalnog boravka potrebnog za sticanje njemačkog državljanstva smanjuje s osam na pet godina. U slučajevima kada su podnosioci zahtjeva "izuzetno dobro integrisani", naturalizacija bi bila moguća nakon tri godine. Djeca rođena u Njemačkoj automatski bi postala državljani ako jedan roditelj ima legalno prebivalište pet godina, u odnosu na sadašnjih osam godina.

Među uslovima za sticanje njemačkog državljanstva, osoba također mora izdržavati sebe i svoje izdržavane osobe bez primanja socijalne pomoći. Od toga će biti izuzeti radnička generacija, odnosno turski radnici koji su u Njemačku došli šezdesetih godina prošlog vijeka, stranci koji su u posljednje dvije godine radili s punim radnim vremenom 20 mjeseci i strani supružnici zaposlenih radnika. Također će biti ukinuta ograničenja za posjedovanje dvojnog državljanstva. Dvojno državljanstvo je obično dozvoljeno samo za državljane drugih zemalja EU ili Švicarske, iako je dozvoljeno i za druge imigrante u određenim izuzetnim slučajevima. Popuštanje pravila bi omogućilo direktan pristup dvojnom državljanstvu bez obzira odakle podnosilac zahtjeva dolazi.

Vlada navodi da 14 posto stanovništva, odnosno više od 12 miliona, nema njemačko državljanstvo i da oko 5,3 miliona njih živi u Njemačkoj najmanje deceniju. Navodi se da je stopa naturalizacije u Njemačkoj znatno ispod prosjeka EU-a.

Reporter Anadolije razgovarao je s mještanima Kelna koji imaju imigrantske korijene i koji su dugo čekali zakonsko rješenje koje će im omogućiti dvojno državljanstvo.

Zanatlija Hidayet Yigit rekao je da je morao da se odrekne turskog državljanstva jer je 2005. godine postao njemački državljanin, a da je sada sretan što novim zakonskim rješenjem može vratiti i tursko državljanstvo i tako imati dvojno državljanstvo.

Sefik Karaguzel, koji je među prvom generacijom koja je doselila iz Turske u Njemačku, izrazio je zadovoljstvo odlukom, navodeći da se skoro 30 godina bore da Turcima osiguraju pravo na dvojno državljanstvo.

- Prihvatamo zemlju u kojoj se nalazimo, odnosno Njemačku, kao našu drugu domovinu. U slučaju bilo kakvih nevolja smo tu da se borimo da je zaštitimo i razvijamo, bez obzira da li imamo državljanstvo. Nadam se da će ova odluka biti od koristi. Uskoro će se dogoditi buđenje i ovaj problem oko viza će biti eliminisan - rekao je Karaguzel.

Penzioner Osman Nortoglu je također izjavio da je novi zakon dobra stvar, ali da je kasno došao za njega i njegove vršnjake.

- Mi smo ostarili, a sad treba da trčimo tamo amo u proceduri za sticanje dvojnog državljanstva. Bilo bi bolje da je to prije dogovoreno, ali savjetujem mladim ljudima da bez oklijevanja prate tu proceduru - poručio je Nortoglu.

Nisu samo imigranti zadovoljni usvajanjem ove reforme u njemačkom zakonu o državljanstvu, već to pozdravljaju i Nijemci.

Katrin Kinderdick, njemačka državljanka iz Kelna, izjavila je da je njen partner Turčin i da joj je drago što može dobiti dvojno državljanstvo nakon što ova odluka stupi na snagu.

- Mislim da je ovo dobra stvar, jer pruža određenu fleksibilnost. Ljudi sa imigrantskim porijeklom mogu duže ostati u zemlji svojih korijena, ali i u zemlji u kojoj žive. Na primjer, sada postoji mogućnost da putuju sa pasošem iz zemlje Evropske unije. Mislim da je to dobra stvar - rekla je Kinderdick.