Kad je izbio Drugi svjetski rat, u Nizozemskoj je živjelo 140.000 Jevreja. Strašni rat i nacističke progone preživjelo ih je samo 35.000 od ukupnog broja. Čak 102 hiljade od 107.000 koji su deportirani u logore za istrebljenje je ubijeno; 57.000 umrlo je u Auschwitzu.

Na sve njih podsjeća Memorijal sa imenima žrtava holokausta u Amsterdamu, koji je svečano otvoren 19. septembra 2021. To je spomenik svim nizozemskim žrtvama nacističkog terora. Prikazuje imena onih 102.000 žrtava holokausta na inicijativu nizozemskog Odbora za Auschwitz.

Sada je zemlja saznala da je nakon Drugog svjetskog rata njihova vlada godinama špijunirala nizozemske Jevreje koji su preživjeli logore za istrebljenje i vratili se svojim domovima. Vlasti su članove tog odbora smatrale ekstremistima i opasnošću za demokratiju, zbog čega su bili špijunirani od strane tajne službe.

To su otkriće u subotu objavile lokalne novine Parool. Novinari su se informativno oslanjali na dokumentaciju iz arhiva BVD-a, preteče AIVD-a (sadašnja sigurnosna služba zemlje), kojoj su imali pristup putem Državnog arhiva.

Nakon analize 71.000 deklasificiranih datoteka, novine su objavile da su mnogi Nizozemci koji su preživjeli holokaust bili špijunirani do 1980-ih. Tajna služba izvještavala je o komemorativnim svečanostima i bilježila ko im je prisustvovao.

Nizozemski komitet za Auschwitz, koji su 1956. godine osnovali preživjeli, također se smatrao ekstremističkom i nadziranom organizacijom, navodi Parool. BVD je čak imao krticu unutar organizacije koja ih je obavještavala o svemu što se događa.

O svemu su nizozemski novinari pitali AIVD (sadašnju sigurnosnu službu zemlje), koja je odgovorila podsjećajući da događaje treba promatrati u svjetlu Hladnog rata i uspona komunizma u to vrijeme. Pismo iz 1964. pokazuje da je nizozemska tajna služba vjerovala da je nizozemska Komunistička partija bila prisutna u nizozemskom Komitetu za Auschwitz.

Niko od članova tog odbora danas nije živ, no njegov sadašnji predsjednik Jacques Grishaver otkrića smatra "šokantnima". "Ljudi koji su se vraćali iz koncentracionih logora, siromašni, smatrani su neprijateljima države... to je ogroman skandal", rekao je Grishaver za radio stanicu NOS.

Sa Jevrejima koji su se vratili u svoju zemlju 1945. nije se dobro postupalo, pa čak su i "njihova imovina i posjedi ukradeni ili izgubljeni", piše Dutchnews.

Mnoga su gradska vijeća bila negostoljubiva prema jevrejskim građanima koji su se nakon Drugog svjetskog rata vratili po svoje. Od njih se čak tražilo da plaćaju porez koji odgovara godinama u kojima su se skrivali ili živjeli kao zatočenici u nacističkom logoru.