U Sudu Bosne i Hercegovine danas je konačno pročitana optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika kojeg Tužilaštvo BiH tereti za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Nakon brojnih peripetija i pravnih vratolomija, koje je u prethodnom periodu poduzimala Dodikova odbrana, a sve kako bi se izbjeglo čitanje optužnice, tome je danas konačno stala u kraj sutkinja Suda BiH Sena Uzunović.

Naime, nakon što se na opće iznenađenje svih prisutnih umjesto dosadašnjeg sudije Mirsada Strike pojavila sutkinja Uzunović, pojasnila je da je njoj ovaj predmet presigniran jer sudija Strika u maju ide u penziju, a prije toga namjerava koristiti godišnji odmor te je ova odluka donesena da se ne bi odugovlačio proces.

Dodik je pitao "ko ste vi, tražimo objašnjenje" da bi ga sutkinja prekinula riječima kako se sudija ne prekida i da će imati priliku da kaže kada na njega bude red.

Sutkinja je kazala da Sud BiH još nije donio odluku po odbrani Miloša Lukića za spajanje ovog predmeta, ali da će bez obzira na to u Sudu biti pročitan dio optužnice koji se odnosi samo na optuženog Dodika.

Tome se grčevito usprotivio Dodikov branilac Goran Bubić tvrdeći da to nije pravno ispravno jer nije dostavljena izmijenjena optužnica pa ispada da se Milošu Lukiću sudi u odsutnosti što ne postoji u ZKP-u BiH.

Nakon što je sutkinja odbila prigovor odbrane, Bubić je reagovao tako što je podnio prijedlog za njeno izuzeće zbog sumnje u njenu nepristranost. Ona je tada konstatovala na zapisnik da se podnese zahtjev za njego izuzeće, o čemu će odluku donijeti opća sjednica suda, ali da neće kao što je to uobičajno, prekinuti današnje ročište zato što bi to bila povreda prava optuženog na suđenje u razumnom roku.

Podsjetila je da su se optiženi Dodik i Lukić izjasnili o krivnji 16. oktobra te da je propisano da se optužnica pročita u roku od 30 dana, a izuzetno u roku od 60 dana. Također je podsjetila da su prethodno odgođena ročišta iz različitih razloga, 22. novembra, 6. decembra i 20. decembra prošle te 17. januara ove godine.

Nakon odluke da se čita optužnica, Dodikove pristalice iz publike su ustale, negodovale, zviždale, zbog čega je spušten paravan na staklu koji odvaja sudnicu od publike, a sutkinja je naložila da sudski policajci odstrane sve koji ne poštuju red.

Nakon toga, veliki broj Dodikovih pristalica napustio je sudnicu.