Vijest da je Spencer Elden, koji se kao beba pojavio na omotu legendarnog albuma Nevermind, tužio Nirvanu nije imala samo glasan odjek u medijskom prostoru već je i ponovno otvorila raspravu o granicama privatnosti i autorskim pravima.

U tužbi nedavno podignutoj pred kalifornijskim sudom se tvrdi da se Elden, koji juri dolar u bazenu na slici snimljenoj prije 30 godina, "predstavljen kao seksualni radnik" i stoga traži finansijsku naknadu za "štetu koju je pretrpio i koju će doživotno trpiti“.

Dok pravnici sumnjaju da će na sudu izaći kao pobjednik jer su ljudi iz i oko Nirvane platili njegovim roditeljima za fotografiju prije snimanja, mnogi podsjećaju kako ovo nije prvi pravni spor vezan za omot nekog albuma.

Jedan od slučajeva sličan Nirvaninom desio se prije desetak godina, a glavna junakinja bila je manekenka Ann Kirsten Kennis, koja je postala neočekivana muza grupe Vampire Weekend noseći žutu polo majicu Ralph Lauren na naslovnici albuma Contra.

Kennis je tužila grupu, diskografsku kuću i fotografa 2010. godine za dva miliona dolara, jer su bez njenog dopuštenja koristili stari snimak nastao osamdesetih godina kojeg se nije ni sjećala. Njezina ju je kći tinejdžerka obavijestila o omotu a Kennis i grupa postigli su finansijski dogovor da odbace optužbe za iznos koji nikada nije otkriven.

Britansku pjevačicu Dido, pop zvijezdu s početka stoljeća, pred sud je izveo astronaut Bruce McCandless koji je 1984. godine šetao svemirom. Dido je njegovu fotografiju upotrijebila za ilustraciju svog trećeg albuma The Safe Trip Home koji je objavljen 2008. godine i koji je postao bestseler. McCandlessu su isplaćena autorska prava.

"Uništili su mi život." Tako je David Fox kukao novinarima kako bi objasnio učinak koji je na njega ostavila rock grupa Placebo koja je odabrala njegov portret za svoj debitanstki album kada je on imao 12 godina. Uspjeh albuma doveo je do toga da ga u školi maltretiraju i na kraju da ima loše ocjene, "Lice mi je bilo posvuda i niko me nije htio u svom društvu“, objasnio je. Njegovu fotografiju je bendu prodao njegov rođak a da Fox to nije ni znao.

The Beatles i njihova diskografska kuća EMI su bili veoma oprezni kada je trebalo napraviti kolaž poznatih lica za njihovu najpoznatiju naslovnicu, onu albuma Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Wendy Hanson, sekretarica njihovog agenta Briana Epstein je danima kontaktirala i tražila dopuštenje od likova prikazanih na fotografiji. No, čini se da nije imala vremena za razgovor sa svima, budući da je pjevač Dion DiMucci, jedan od popularnijih umjetnika na američkoj muzičkoj sceni tokom šezdesetih, kazao da ga niko nije pitao za pristanak. "Nisu me pitali, ali u dobrom sam društvu", kazao je.

Rolling Stonesi su smatrali da je bolje zatražiti oprost nego dopuštenje kada su poravili naslovnicu ali samo što je album Some Girls došpao u prodavnice Raquel Welch, Liza Minelli, Judy Garland, Lucille Ball i Farrah Fawcett su im zaprijetile sudom, pa su prvo izdanje morali skloniti sa polica prodavnica.