Ministarstva su spajali kao populističku mjeru prije dvije godine da pokažu svijetu kako oni imaju vizije, ideje i volju za rad, sada ih razdvajaju da pokažu svijetu kako oni imaju vizije, ideje i volju za rad. Ustvari, samo su jeftini populisti čija djela skupo koštaju, toliko skupo da su budžet od milijardu maraka spiskali da u kasi skoro ništa nije ostalo. O vizijama i idejama dovoljno govori to da razmišljaju razdvajati ono što su ranije spojili.

Revolucionarnu ideju o razdvajanju o razdvajanju Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, iako je to ministarstvo spojeno upravo prijedlogom NIP-a prije svega dvije godine, predstavio je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NIP) u emisiji Polis TV Sarajevo.

Okerić I njegovi NIP drugari spajanje ministarstava su pravdali efikasnošću i racionalizaciojom troškova, moguće razdvajanje Okerić pravda ovako: "Na osnovu jedne sveobuhvatne i kvalitetne analize odlučiti ćemo zajedno. Ako se odlučimo da ide u razdvajanje neko od ministarstva naravno da ćemo to potkrijepit. Ministarstvo komunalne privrede prostornog uređenja okoliša je jedno glomazno ministarstvo", kazao je Okerić. Da dokažeš da si neznalica ne treba svaobuhvatna analiza. Ne treba nikakva analiza.