„Transparency International“ u Bosni i Hercegovini nedavno je uputio prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH protiv novog direktora „BH Telecoma“ Amela Kovačevića, bivšeg savjetnika ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. Kako je istaknuto, imenovan je za generalnog direktora iako Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH ne dozvoljava savjetnicima izabranih zvaničnika da rukovode javnim preduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata.

Kako su to pojasnili iz „Transparency Internationala“, novi direktor „BH Telecoma“ član je Naroda i pravde, a njegovo imenovanje s političke funkcije direktno na poziciju direktora jednog od najznačajnijih javnih preduzeća suprotno je kako Zakonu o sukobu interesa BiH, tako i deklarativnom opredjeljenju nove vlasti u FBiH za ispunjavanje uslova iz 14 prioriteta, među kojima se posebno naglašava potreba depolitizacije javnih preduzeća. Podvlače i to da je rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa na državnom nivou, koja u ovom slučaju treba da donose odluku, često blokiran zbog političkog načina odlučivanja i da brojne prijave iz ranijeg perioda još nisu riješene.

Imenovanje Amela Kovačevića čist je primjer NiP-ove minderaške politike koju su spočitavali prethodnim vlastima. Elmedin Konaković, kao činjenično vlasnik i NiP-a i „trojke“, vedri i oblači nad svim mogućim pitanjima, i to na svim nivoima vlasti na kojima uzima učešće spomenuta koalicija. S obzirom na to da mu je Amel Kovačević izuzetno blizak, najprije ga je kandidirao za kantonalnog ministra finansija u Sarajevu, potom ga je uzeo sebi kao savjetnika, da bi na kraju završio kao direktor jednog od najznačajnijih javnih preduzeća. Što je najinteresantnije, ne obraća pažnju previše na legalnost niti procedure kada su u pitanju haveri, pa ni na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iako su mu puna usta napretka naše države na euroatlantskom putu.