Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila je danas na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Dosadašnji članovi UO i NO su smijenjeni a potom odmah imenovani i novi.

Upravni odbor KCUS-a bira novog direktora koji će na toj dužnosti zanmijeniti dosadašnju direktoricu, Sebiju Izetbegović, kojoj mandat ionako ističe u januaru naredne godine.

Kako je objavilo nekoliko sarajevskih portala, novi predsjednik UO bit će Benjamin Kulovac, a osim njega imenovani su Amela Kuskunović (članica Naše stranke koja je prijetila “discipliniranjem” novinarima Stava), zatim Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, sveprisutni Dragan Stevanović te Elvir Ćatović.

U UO ostaje nekoliko dosadašnjiih članova, to su Dijana Štiljanin, Koldžo Čuturić I Martina Grgić a imenovani su još i Damir Šapina i Jasmin Šutković dok su u Nadzorni odbor imenovani Esad Fejzagić, Maida Galijatović i Bogomir Borbić.

Faktoru je potvrđeno u Vladi FBiH da je Vlada izglasala smjene na prijedlog premijera Nermina Nikšića, što bi se moglo tretirati kao urađeno mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, po kojem je resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda.

Resorni ministar Nediljko Rimac, prema našim informacijama iz Vlade FBiH, uopće nije ni prisustvovao današnjoj sjednici.

U skladu za važećim zakonom članovi UO i NO KCUS-a trebali su dobiti rok od 30 dana od Vlade FBiH, odnosno Ministarstva zdravstva FBiH, kako bi se izjasnili o svom radu, ali to se nije dogodilo. S obzirom na očitu žurbu u Vladi FBiH da u menadžment KCUS-a uđu kadrovi "Trojke", federalna izvršna vlast je zaobišla procedure, pa je premijer Nikšić smjenu i nova imenovanja NO i UO danas stavio na dnevni red.

Prema tumačenjima sagovornika Faktora iz Vlade FBiH, današnjom odlukom prekršen je Statut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Donosilac Statuta je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

U Statutu KCUS-a, u članu 29. između ostalog je precizirano razješavanje dužnosti članova Nadzornog odbora koje se vrši na prijedlog ministra zdravstva FBiH te se navodi i to da je Federalno ministarstvo dužno dati rok od 30 dana članu NO da se izjasni u slučaju opoziva. U slučaju razrješenja koje je Vlada FBiH na Nikšićev prijedlog izglasala ove odredbe Statuta i Zakona nisu ispoštovane.

Ista procedura je precizirana u članovima 35. i 36. Statuta KCUS-a kada su u pitanju članovi Upravnog odbora.