Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini reagirao je na Twitter nalogu nakon što su prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu sasvim opravdano upućene žestoke kritike jer u Budimpešti izjavio je da je trebala da se desi "situacija u stilu genocida" da bi se okončao rat u BiH. 

Kako je istaknuto na ovoj društvenoj mreži, stav visokog predstavnika o srebreničkom genocidu je više nego jasan i više puta istican. 

"Zlurade interpretacije nećemo komentirati, ova tema zahtijeva odgovoran pristup. OHR je u kontaktu s Memorijalnim centrom Srebrenica i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi", saopćeno je iz OHR-a koji je objavio i video govora Christiana Schmidta iz Potočara koji bi poslužio kao dokaz njegovih stajališta u vezi s onim što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

I dok bi iz OHR-a trebali objaviti snimak govora iz Mađarske i potanko objasniti šta je Christian Schmidt podrazumijevao pod nizom riječi "situacija u stilu genocida", oni su se ipak odlučili objaviti kratak isječak iz Potočara i na taj način se pravdati. Isto tako, upitno je zašto je Christian Schmidt nešto poput ovoga izgovorio baš u Budimpešti.